ТЕОРЕТИЧНІ ПІДХОДИ ДО ВИВЧЕННЯ ВПЛИВУ МУЗИКИ НА ОСОБИСТІСТЬ - СПРИНСЬКИЙ, Юрій; ПОЛЮГА, Вікторія (Fine Art and Culture Studies, 2025)
У статті представлено поглиблений аналіз основних теоретичних підходів до вивчення впливу музики на особистість. Розглянуто психодинамічний, когнітивний, поведінковий, гуманістичний, соціально-культурний та нейропсихологічний підходи, які дають змогу комплексно осмислити механізми впливу музичного мистецтва на людину. Узагальнено результати сучасних зарубіжних і вітчизняних досліджень, що висвітлюють взаємозв’язок між музикою та психоемоційним станом, формуванням ціннісних орієнтацій, особистісної ідентичності та соціалізаційних процесів. Психодинамічний підхід акцентує увагу на здатності музики відображати несвідомі переживання і внутрішні конфлікти, а когнітивний – на її ролі у модифікації процесів сприймання, мислення та осмислення емоцій. Поведінковий підхід трактує музику як стимул для формування поведінкових реакцій, тоді як гуманістичний підкреслює значення музики у процесі самопізнання, самовираження і досягнення внутрішньої гармонії. Соціально-культурний підхід висвітлює музику як засіб формування соціальних норм, ідентичностей та групової приналежності, що впливає на масову свідомість і міжособистісну взаємодію. Нейропсихологічний підхід демонструє, як музика активізує нервові та нейрохімічні процеси, сприяючи позитивним емоційним реакціям, покращенню когнітивного функціонування й емоційної стабільності. Визначено перспективні напрями подальших досліджень, зокрема вивчення ролі музики у подоланні стресових станів, формуванні резилієнтності, профілактиці девіантних форм поведінки, розвитку творчого потенціалу та гармонізації міжособистісних стосунків. Результати аналізу можуть бути використані в практиці психологічного консультування, психотерапії, освітній та соціокультурній діяльності. Підкреслено необхідність інтеграції знань з музичної психології у систему психопрофілактичної та корекційної роботи.