СТИЛЬОВІ І ДРАМАТУРГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ЖАНРУ РОМАНСУ У ТВОРЧОСТІ ЖАННИ КОЛОДУБ - СУЛИМ, Римма (Fine Art and Culture Studies, 2025)
Мета дослідження. Визначити місце вокальних жанрів у творчості Ж. Колодуб, проаналізувати два її романси «Де біжить нешвидко» та «Остання весна», розкрити їх художньо-образний зміст, виявити зв’язок між поетичним текстом віршів і засобами їх відтворення у музиці, визначити стильові особливості цих романсів, здійснити порівняльний аналіз їх драматургічних концепцій. Методологія. Використано комплекс наукових методів: історико-культурологічний – для виявлення стильових особливостей романсів Ж. Колодуб, метод комплексного музично-теоретичного аналізу – для розкриття використаних засобів музичної виразності, міждисциплінарний – для виявлення зв’язків поезії та музики у зазначених творах, компаративний – для порівняльного аналізу різних драматургічних концепцій. Наукова новизна. Вперше в українському музикознавстві детально проаналізовано два романси Ж. Колодуб, розкрито їх художньо-образний зміст, визначено стильові й драматургічні особливості, виявлено зв’язок між поетичним текстом віршів і засобами їх втілення у музиці, здійснено порівняльний аналіз драматургічної концепції цих романсів. Висновки. Вокальні жанри посідають значне місце у творчості Ж. Колодуб. У двох проаналізованих романсах відтворюються образи любові, традиційні для цього жанру. В обох творах спостерігається оновлення засобів музичної виразності, що є характерною тенденцією в українській музиці другої половини ХХ століття. У романсі «Де біжить нешвидко» спостерігається синтез різних стилів: ознаки неоромантизму, неофольклоризму, імпресіонізму поєднуються з деякими сучасними композиторськими техніками (сонористика, мінімалізм, атональність). У романсі «Останні весна» помітні ознаки експресіонізму.На основі порівняльного аналізу цих вокальних творів виявлено, що вони мають різні драматургічні концепції, які повністю відповідають художньо-образному змісту поетичних текстів. Результати дослідження можуть бути використані в курсах з історії української музики, а також у процесі практичної підготовки професійних вокалістів у середніх та вищих навчальних закладах культури і мистецтв.