СПІВТВОРЧІСТЬ КВАРТЕТУ БАНДУРИСТОК «ҐЕРДАН» ТА ВІЙСЬКОВОГО ЖУРНАЛІСТА РУСЛАНА ГАНУЩАКА: ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНІ ФОРМИ МИСТЕЦЬКОЇ КОЛАБОРАЦІЇ - ФЕДОРНЯК, Наталія (Fine Art and Culture Studies, 2025)
У статті розглянуто феномен міждисциплінарної співпраці в українському мистецькому просторі крізь призму творчого тандему квартету бандуристок «Ґердан» та військового журналіста Руслана Ганущака у музично-виконавському, художньому, патріотично-просвітницькому, емоційно-комунікативному вимірах. Метою дослідження є аналіз особливостей цієї співтворчості як прикладу експериментальної мистецької практики з акцентом на значенні музичного компонента у формуванні нових культурно-ідентичних сенсів у воєнних реаліях. Методологія дослідження ґрунтується на міждисциплінарному підході, що поєднує методи історичного, культурологічного, музикознавчого аналізу та елементів медіа-досліджень. Також залучено компаративний і контекстуальний аналіз, що дозволяють комплексно розглянути музично-візуальну природу проєкту. Наукова новизна полягає у вивченні малодослідженого мистецького явища – співпраці музичного колективу академічного спрямування з журналістом-документалістом як інноваційну творчу практику, де зміст виражений через відеоряд та бандурну музику, яка виступає не музичним тлом, а повноцінним емоційно-змістовим складником художнього висловлювання. У висновках наголошено на високому потенціалі подібних міждисциплінарних проєктів у процесах формування культурної пам’яті, національної ідентичності та громадянської свідомості. Проєкти квартету «Ґердан» і Р. Ганущака становлять високу художню вартість, репрезентуючи синергію музики та документалістики як потужного засобу емоційного впливу, трансляції правди та утвердження мистецтва як форми соціального діалогу. Високий професіоналізм бандуристів засвідчує майстерно підібраний репертуар, його технічно-виконавські та виражальні можливості, емоційність виконання. Такі форми колаборації, особливо в умовах воєнного часу, виконують роль важливого інструменту національної консолідації, патріотичного виховання та культурної дипломатії.