КУЛЬТУРНИЙ СЕМПЛІНГ У СТРУКТУРІ КУЛЬТУРНОЇ АНАЛІТИКИ ЛЬВА МАНОВИЧА - ВЕНГЕР, Олена (Fine Art and Culture Studies, 2025)
З кожним роком у світі збільшуються обсяги культурної інформації і цей процес актуалізує пошуки методології, яка б уможливила database culture або «культуру архівів». Американському митцеві та теоретику цифрової культури Льву Мановичу вдалося запропонувати такий міждисциплінарний проєкт, який він назвав «культурною аналітикою». Метою статті є аналіз культурного семплінгу як компоненту у структурі культурної аналітики Льва Мановича. Методологія дослідження базується на структурному аналізі, з допомогою якого вдається виокремити та концептуалізувати культурний семплінг як складу культурної аналітики вченого, а також на методах аналізу та синтезу, завдяки яким розглянуто потенціал культурного семплінгу та його обмеження. Наукова новизна роботи полягає у тому, що в ній вперше розглянуто культурний семплінг як методологічний підхід в рамках ідеології культурної аналітики, що допомагає створювати детальні карти та вивчати мільйони культурних артефактів. Висновки. Культурний семплінг є важливою процедурною та структурною частиною культурної аналітики Льва Мановича, що передбачає вибірку даних, без якої неможливо пізнати закономірності в цифровому культурному просторі. Поки робота над створенням загальної теорії та методології репрезентативного культурного семплінгу триває, вчений пропонує застосовувати стратифікований семплінг, коли ми розділяємо набір даних за категоріями, які нас цікавлять, формуємо вибірку з представників кожної такої категорії та об’єднуємо їх. Л. Манович, комбінуючи поширені погляди на культуру та силкуючись узгодити магістральні лінії природничих і гуманітарних наук, переконує, що культурна аналітика повинна приділяти однакову увагу як закономірностям, так і окремим артефактам, досвіду та взаємодіям, які породжують ці закономірності.