СИНТЕЗ ВИДІВ І ЖАНРІВ МИСТЕЦТВА В ЄДИНОМУ ПРОСТОРІ ІНТЕР’ЄРІВ БУДІВЛІ БУТІК-ГОТЕЛЮ «ФРЕДЕРІК КОКЛЕН» В ОДЕСІ - ПАХОМОВА-ВЛАСОВА, Наталія (Fine Art and Culture Studies, 2025)
У статті детально розглянуто оздоблення інтер’єрів будівлі бутік-готелю «Фредерік Коклен» в Одесі, а саме три фрески, виконані в техніці яєчної темпери, що зображують європейські пейзажі, та вітраж на тему середньовічної Європи. Мета статті – дослідити сучасний монументальний живопис в інтер’єрі готелю «Фредерік Коклен» міста Одеси; проаналізувати взаємозв’язок мистецтва та архітектури, розміщення настінного живопису в закритому середовищі й особливості його створення. Методологія. У статті використано комплексний мистецтвознавчий підхід, який передбачає використання методу системності для опрацювання матеріалу. Історико-культурологічний метод уможливив розгляд монументальних настінних розписів у контексті з мистецтвом та архітектурою Європи XVIII – XIX століть. Образно-стилістичний метод дає змогу здійснити цілісний мистецтвознавчий аналіз оздоблення інтер’єру бутік-готелю «Фредерік Коклен» в Одесі, виявити стилістичні особливості, визначити коло тем, характер формальних рішень. Наукова новизна статті полягає в тому, що до сьогодні тема сучасного монументального мистецтва Одеси залишається малодослідженою. Особливо це стосується оздоблення інтер’єрів сучасних громадських будівель (готелів). Висновки. Бутік-готель «Фредерік Коклен» у місті Одеса – це унікальне поєднання історичної будівлі XIX ст. та сучасного монументального мистецтва. Це синтез архітектури та мистецтва, що чудово працює. Готель слугує прикладом злагодженої роботи архітектора й художників, починаючи з вдало виконаної реставрації історичної будівлі, а також збереження й демонстрації нових робіт сучасних митців. Усі твори розміщені в інтер’єрі готелю, як маленькі станкові, так і монументальні, створюють психологічно позитивну атмосферу тепла, краси й культурної спадковості європейського минулого Одеси.