ВОЛИНСЬКИЙ ТЕАТР ЛЯЛЬОК У КОНТЕКСТІ КУЛЬТУРНИХ ТРАНСФОРМАЦІЙ 1975-2025: РЕПЕРТУАР, ІДЕЙНІ НАПРЯМИ ТА СЦЕНІЧНА ЕСТЕТИКА - ЦАПЯК, Микола; ЛАВРИНЕЦЬ, Катерина (Fine Art and Culture Studies, 2025)
Мета дослідження – проаналізувати еволюцію Волинського академічного обласного театру ляльок у період 1975–2025 років у контексті культурних трансформацій України, визначити основні репертуарні та ідейні напрями театру, простежити зміни сценічної естетики та взаємодію з різними глядацькими аудиторіями. Методологія дослідження ґрунтується на комплексному підході, що поєднує історико-культурологічний аналіз, театрознавчий метод, хронологічний та порівняльний аналіз репертуару. Використані методи документального та архівного аналізу, інтерв’ю з учасниками постановок, а також аналіз критичних публікацій та рецензій на вистави театру. Наукова новизна. Уперше здійснено півстолітній хронологічний аналіз Волинського театру ляльок із виділенням чотирьох ключових періодів розвитку (радянський, пострадянський, довоєнний та сучасний). Виявлено закономірності трансформації репертуару, ідейних та естетичних підходів театру в контексті культурних та політичних змін в Україні. Стаття демонструє, як театр ляльок поєднує традиції українського лялькарства та новаторські практики, відповідаючи на потреби різних глядацьких аудиторій. Висновки.Волинський академічний обласний театр ляльок пройшов складний шлях розвитку, від реалізації радянських ідеологічних наративів до формування сучасного, відкритого до експериментів репертуару. Аналіз репертуару демонструє, що театр здатен поєднувати традиційні українські мотиви та світову драматургію, пропонуючи як дитячим, так і дорослим глядачам художньо-естетично насичені вистави. Сучасні постановки, зокрема імерсивні та патріотичні, засвідчують здатність театру адаптуватися до нових соціокультурних викликів, зберігаючи при цьому національні традиції лялькарства. Сучасна діяльність театру демонструє відкритість до нових перформативних практик, експериментів як з драматургією, так і з форматом постановок.