ІНТЕРАКТИВНІ ФОРМАТИ ХОРОВОЇ ПОДІЇ XXI СТОЛІТТЯ: ТИПОЛОГІЯ ТА РЕЖИСУРА ЗАЛУЧЕННЯ СЛУХАЧА - ВІЛА-БОЦМАН, Олександр (Fine Art and Culture Studies, 2025)
Мета роботи – обґрунтувати інтерактивність як відповідь на трансформацію практик слухання у ХХІ столітті та запропонувати робочу типологію інтерактивних форматів хорової події, окресливши диригента як режисера і модератора залучення слухача. Методологія поєднує музикознавчий аналіз, культурологічне порівняння, кейс-стаді та узагальнення сучасних виконавських і організаційних практик; використано міждисциплінарний підхід для опису взаємодії звуку, простору, тілесності, медіа та сценарію участі. Наукова новизна полягає у систематизації п’яти форматів інтерактивної хорової події: спів-концерту (колективне співпереживання через спільний спів), занурювальних просторових практик (імерсивне розміщення/рух хору й акустичне «оточення» слухача), модульної імпровізації (керована генерація матеріалу в режимі реального часу), гібридних подій (поєднання сцени, медіа та дистанційної присутності) і віртуальних хорів (мережеве співтворення та монтажна синхронізація). Для кожного типу визначено вимоги: чітка художня ідея, сценарій участі, етичні межі втручання у виконання, підготовка аудиторії, технологічна надійність, акустична доцільність і контроль якості звучання. Окремо проаналізовано ризик підміни змісту «ефектом» і запропоновано профілактичні механізми: домінування музичної драматургії над атракцією, прозорі правила взаємодії, дозована інтеракція та рефлексивна комунікація після події. Сформульовано критерії успішності: інтенсивність і якість участі слухача, збереження професійних стандартів виконавства, семантична цілісність події, стійкість формату (повторюваність без втрати сенсу) та соціокультурний резонанс. Висновки: інтерактивність у хоровому мистецтві не є «додатковим ефектом», а виступає інструментом оновлення комунікації, де диригент виконує функції куратора смислів, фасилітатора участі та гаранта художньої якості.