ТЕНДЕНЦІЇ АКОРДЕОННОЇ МУЗИКИ У ТВОРЧОМУ ДОРОБКУ УКРАЇНСЬКИХ КОМПОЗИТОРІВ ХХІ СТОЛІТТЯ - ДИДИК, Роман (Fine Art and Culture Studies, 2025)
У статті розкриваються тенденції оригінального акордеонного репертуару українських композиторів у ХХІ столітті. Резонанс мистецького наповнення належить професійним композиторам, практикуючим викладачам без композиторської освіти, які активно заповнюють репертуарну прогалину виходячи з навчально-педагогічних потреб, студентам ЗВО та концертуючими музикантами що розкривають свій творчий потенціал через потребу у самовираженні виконавського мислення та проекції на власне бачення інструменту і музики для нього. Мета статті – розкрити нариси творчого доробку для акордеону-соло українських композиторів-сучасників у жанровому різновиді для початкової мистецької освіти, ЗВО та концертної діяльності першої чверті ХХІ століття. Методологія дослідження уособлює систематизацію жанрових акордеонних різновидів ХХІ століття та концентрується у наступних методах: аналіз українського оригінального репертуару для акордеона (соло) першої чверті ХХІ століття; синтез композиторської творчості від початкової мистецької освіти до закладів передвищої та вищої освіти й концертних виконавців; класифікації жанрових різновидів акордеонної музики; моделювання реперутарного контенту професійними композиторами та практикуючими викладачами та концертантами. Наукова новизна полягає в розкритті репертуарного напрацювання для акордеону у новому тисячолітті для різного рівня підготовки з опорою на заклади початкової мистецької освіти. Репертуарний контент розподілений за жанровими особливостями та напрацюванням у кожному із них. Пріоритетним критерієм виступає репертуарний доробок для початкової мистецької освіти, де у витоках його наповнення постають (у переважній більшості) викладача-практики (А. Марценюк, І. Миськів, В. Клименко, В. Вірясова, В. Сорока, В. Салій, В. Шлюбик, С. Соколик, О. Жужа, А. Січ, М. Рожко, О. Гончаров, О. Боднарчук та ін.). Водночас, пласт акордеонного репертуару сьогодення написаний студентами закладів вищої освіти та виконавцями, які виходять із синтезу створення власних взірців оригінальної акордеонної музики та її поширення та різноманітних мистецьких платформах. Серед таких творців, варто назвати імена І. Єргієва, В. Губанова, С. Грінченка, В. Куриленка, Р. Стахніва, В. Віцькова, В. Годлевського, В. Кашути, А. Коса, Д. Снігірьова, М. Самсонова, І. Саєнка, Т. Ілюхіна, В. Василенка, П. Гільченка, Н. Паращук та ін. Серед жанрових різновидів, вирізняється написання поліфонії та поліфонічних мініатюр, концерту, сонати, сонатини, сюїтних циклів, дитячого альбому, жанр фольклорної обробки, концертної п’єси, варіаційних циклів, естрадно-джазового контенту. Твори, проходять апробацію у навчальному процесі, концертній сцені, на конкурсах та фестивалях різного рівня, здобувають перемоги у композиторських номінаціях, тощо. Ще однією особливістю постає перше виконання музики самими авторами (Б. Мирончук, В. Губанов, І. Єргієв, Я. Олексів, Р. Стахнів, В. Вірясова, В. Клименко, Р. Багдасарян, Р. Пунейко, П. Гільченко, Н. Паращук, В. Віцьков, В. Годлевський, Д. Снігірьов, М. Самсонов, І. Саєнко та ін.), що постає мотивацією для ротації власної творчості на концертній естраді.