ЛОГІКА ДИСОНАНСУ Й РИТМІЧНА СВОБОДА: УНІКАЛЬНИЙ СТИЛЬ ТЕЛОНІУСА МОНКА - ІВАНОВ, Валентин; ЯХНО, Олена (Fine Art and Culture Studies, 2025)
Мета роботи. Стаття присвячена всебічному аналізу гармонічного та ритмічного мислення Телоніуса Монка – одного з найоригінальніших і найвпливовіших джазових композиторів та піаністів ХХ століття. Розглядається його новаторське трактування гармонії, яке ґрунтується на свідомому використанні дисонансів, асиметричних інтервалів і нетрадиційних акордових структур. Показано, що гармонічний стиль Монка формується не в межах функціональної логіки, а за принципом архітектонічного мислення, де кожен інтервал і пауза створюють внутрішній драматизм та визначають просторову організацію звуку. Методологія. Особливу увагу приділено ритмічній системі музиканта, що вирізняється мікроскопічними зміщеннями, навмисною асиметрією акцентів і застосуванням пауз як активних конструктивних елементів. У статті висвітлено, як у Монка ритм перестає бути просто часовим каркасом і перетворюється на окремий пласт художнього змісту, що існує в діалогічних стосунках із гармонією. Проаналізовано характерні риси фактури його гри – перкусійність дотику, різка артикуляція, чіткість інтервальних структур, що створюють ефект «акустичної скульптури». Наукова новизна. Показано, що імпровізації Монка мають чітку композиційну логіку, подібну до варіаційного розвитку, де тема не розчиняється у вільному потоці звуків, а стає стрижнем багаторівневої драматургії. Підкреслено, що його підхід до імпровізації є інтелектуальним та структурно цілісним, завдяки чому музикант поєднав свободу джазової мови з архітектурністю європейської традиції. Окремий розділ статті присвячено впливу Монка на розвиток модерн-джазу, постбопу та сучасної фортепіанної імпровізації. Визначено, що його ідеї щодо асиметричного ритму, дисонансної гармонії та «внутрішнього часу» стали основою для творчих пошуків багатьох музикантів другої половини ХХ – початку ХХІ століття. Висновки. Автор підкреслює, що музика Монка залишається джерелом інновацій і сьогодні, адже пропонує модель мислення, у якій звук, тиша й ритм взаємодіють як рівноправні елементи складної мистецької системи. У статті доведено, що гармонічний і ритмічний світ Телоніуса Монка формує особливу філософію музичного буття, де напруга та спокій, порядок і спонтанність, раціональність і інтуїція співіснують у досконалій художній рівновазі. Завдяки цьому творчість Монка виступає не лише феноменом джазової історії, а й важливою складовою сучасного музичного мислення.