ЖАНРОВІ-СТИЛЬОВІ МОДЕЛІ В СУЧАСНОМУ ІНСТРУМЕНТАЛЬНОМУ ВИКОНАВСТВІ - КОСИНЕЦЬ, Іван; ГУМІНЮК, Станіслав; РИДНЕНКО, Оксана (Fine Art and Culture Studies, 2025)
Сучасне інструментальне виконавство перебуває під значним впливом глобальних культурних трансформацій, що призводить до розмивання традиційних жанрових меж та формування нових жанрово-стильових моделей. Актуальність теми визначена інтенсивними процесами гібридизації, пошуку новаторських виражальних засобів та інноваційних виконавських стилів у музичному мистецтві кінця ХХ – початку ХХІ століть, що зумовлює необхідність теоретичного осмислення цих новітніх тенденцій. Метою дослідження є аналіз жанрово-стильових моделей, що актуалізуються в сучасному інструментальному виконавстві. Методологія дослідження ґрунтується на міждисциплінарному підході, що інтегрує мистецтвознавчий аналіз та культурологічну методологію в контексті загальних трансформаційних процесів у сучасній культурі. Основними методами дослідження є загальнонаукові (системний, індукції, порівняльний аналіз), аналітичний музикознавчий, жанрово-стильовий, діахронно-синхронний у комплексному застосуванні. Наукова новизна полягає в тому, що вперше здійснено комплексний міждисциплінарний аналіз впливу глобалізаційних процесів, технологічного прогресу та міжмистецької взаємодії на формування нових гібридних форм, які відображають складну та багатовекторну картину сучасної музичної культури. У статті розглядається поняття «жанрово-стильова модель» як система, що поєднує формальні ознаки жанру та історичні й особистісні особливості виконавського стилю. Досліджуються ключові тенденції і трансформації жанрово-стильових моделей у сучасному інструментальному виконавстві, зокрема на прикладі фортепіанного репертуару. Розглядаються феномени полістилістики, неофольклоризму, сонористичних експериментів та інші розширення виконавських технік як домінуючі чинники трансформацій у музичному мистецтві ХХ – початку ХХІ століть. Зроблено висновок, що сучасне інструментальне виконавство характеризується відсутністю єдиного канону та вимагає від виконавця не лише віртуозного володіння інструментом, але й універсальності, широкої ерудиції і глибокого розуміння різних стилів, а також здатності до швидкої адаптації, готовності до інновацій і креативного підходу в інтерпретації музичного матеріалу, що часто передбачає елементи імпровізації та перформансу.