ВОКАЛЬНИЙ ПЕРФОРМАНС ЯК ПОЄДНАННЯ РІЗНИХ ЖАНРІВ - МАНЬКО, Світлана; КУДРИЧ, Людмила; КРАСОВСЬКА, Людмила (Fine Art and Culture Studies, 2025)
Стаття присвячена дослідженню взаємодії вокальної та мовленнєвої техніки в процесі підготовки актора музично-драматичного театру в контексті вокального перформансу як синтетичної форми сучасного сценічного мистецтва. Актуальність теми зумовлена трансформацією жанрової природи музично-драматичного театру, що висуває нові професійні вимоги до актора як універсального виконавця, здатного органічно поєднувати спів, сценічне мовлення та драматичну дію в межах цілісного художнього образу. У статті здійснено аналіз сучасних наукових підходів до проблеми формування сценічного голосу, обґрунтовано доцільність інтеграції вокальної та мовленнєвої підготовки та визначено вокальний перформанс як простір активного жанрового й інтонаційного синтезу. Розглянуто спільні фізіологічні та психофізичні засади вокальної і мовленнєвої техніки, зокрема дихання, артикуляцію, резонування та інтонаційну організацію, що дозволяє трактувати їх як єдину координаційну систему, підпорядковану художнім завданням сценічної дії. Особливу увагу приділено методичним підходам до інтеграції вокалу й мовлення в освітньому процесі, запропоновано поетапну модель формування вокально-мовленнєвої компетентності актора та окреслено її практичне значення для роботи в різножанровому репертуарі. Доведено, що інтегрований підхід сприяє підвищенню сценічної органічності, інтонаційної точності, смислової виразності та жанрової мобільності виконавця. Зроблено висновок про перспективність подальших досліджень, спрямованих на експериментальне впровадження інтегрованих методик у систему професійної підготовки акторів музично-драматичного театру та вивчення їх впливу на художні результати сучасних сценічних практик.