ВІРТУАЛЬНИЙ ТУР ЯК МЕДІАКУЛЬТУРНИЙ ЧИННИК ФОРМУВАННЯ ТУРИСТИЧНОЇ ПРИВАБЛИВОСТІ РЕГІОНУ - ОПЕЙДА, Артур (Fine Art and Culture Studies, 2025)
Нині віртуальні тури є важливим елементом медіакультури, яка охоплює форми виробництва, передачі та сприйняття культурної інформації у цифровому середовищі. У контексті туристичної галузі віртуальні тури виконують функцію інструменту медіавпливу, який сприяє формуванню позитивного іміджу території, популяризації її культурних ресурсів і зміцненню туристичного бренду. Мета статті – висвітлення віртуального туру як сучасного медіакультурного інструменту формування туристичної привабливості регіону, його позитивного іміджу, аж до брендингу туристичної дестинації. Методологія дослідження ґрунтується на міждисциплінарній стратегії соціокультурної аналітики, в межах якої – аналіз теоретичних підходів до медіакультури, віртуалізація комунікативних практик, а також синтез культурологічного, туризмознавчого, історичного та соціологічного підходів. Наукова новизна полягає в комплексному аналізі віртуального туру як медіакультурного чинника, що впливає на формування туристичної привабливості регіону, через позитивний імідж до становлення брендингу туристичної дестинації. Висновки. На основі аналізу теоретичних підходів до медіакультури, віртуалізації комунікативно-туристичних практик розкрито механізми впливу VR- і 3D-технологій на репрезентацію простору, формування іміджу території та конструювання туристичного досвіду. Визначено ключові медіакультурні функції віртуальних турів, зокрема репрезентаційну, комунікативну, освітню, ідентифікаційну та гейміфікаційну. Проаналізовано їх значення для брендингу територій та розвитку цифрової туристичної інфраструктури. Доведено, переваги використання віртуальних турів у регіональному маркетингу, іміджевих стратегіях та туристичній промоції. Обґрунтовано роль віртуальної реальності у зростанні конкурентоздатності туристичних дестинацій. Окрес- лено перспективи використання VR- і 3D-технологій та персоналізації у віртуальних турах. Запропоновано рекомендації щодо інтеграції віртуальних турів у стратегії культурного та туристичного розвитку регіонів