ВИКОНАВСЬКИЙ ФЕНОМЕН ЕТНО-ДЖАЗОВОЇ СПІВАЧКИ МАРИНИ ЮРАСОВОЇ (MLADA) - МАСНИК, Оксана (Fine Art and Culture Studies, 2025)
Стаття написана на основі письмового інтерв’ю способом листування, даного авторці публікації першою українською етно-джазовою співачкою Мариною Юрасовою (сценічне ім’я «Mlada»), і присвячена розкриттю феномену виконавської індивідуальності естрадної вокалістки, який криється у самоідентичності, національних коренях та фольклорі. У ході дослідження охарактеризовано етапи формування індивідуального виконавського стилю співачки, виявлено особливості синтезу етнічної, популярної та джазової музики, які включають характерні ознаки ладових, гармонічних, мелодичних, тематичних, інтонаційних особливостей, використання вокальних прийомів і технік, насичених мелізмами, імпровізаційними моментами, емфатичними наголосами, редукцією слів і складів. Визначено та проаналізовано репертуарні пріоритети вокалістки в процесі становлення, які базуються на українській народнопісенній творчості у поєднанні із сучасними джазовими та популярними стилями. Розглянуто авторську онлайн-школу вокалу «Вчимося співати», де Марина Юрасова ділиться вокально-виконавським досвідом, що включає кращі напрацювання сучасних вокальних шкіл у поєднанні із традиційними класичними школами. Обґрунтовано методичні аспекти її педагогічної діяльності, які включають постановку співацького дихання, спів на опорі, використання вокальних резонаторів, спів у мовній позиції, роботу над інтонуванням, ознайомлення із різними музичними стилями та манерами співу, використання вокальних прикрас, скет-імпровізації, мелізмів, рифів тощо. Розкрито алгоритм персонологічного аналізу феномену творчої особистості естрадного вокаліста та визначено рівні творення його індивідуального виконавського стилю. У результаті дослідження виявлено, що сучасне українське естрадне вокальне виконавство є відкритим до експериментів, а синтез із джазовими елементами збагачує і наповнює його новими видами інтерпретації та становить перспективу для подальших музикознавчих досліджень.