ЕКОЛОГІЯ МУЗИКИ ЯК МОДЕЛЬ ОСМИСЛЕННЯ ЗВУКОВОГО СЕРЕДОВИЩА КУЛЬТУРИ - ПОПОВА, Наталія (Fine Art and Culture Studies, 2025)
Статтю присвячено осмисленню феномена музичної екології в контексті сучасних гуманітарних досліджень, зокрема акустичної екології, sound studies та еко-музикології. Розглянуто еволюцію поняття «екологія» від біо- логічного терміна до міждисциплінарної категорії, що описує якісний стан культурних, духовних і звукових про- цесів. Особливу увагу зосереджено на ролі музики та звукового середовища як чинників формування екологічної свідомості людини в умовах техногенно насиченого акустичного простору ХХ–ХХІ століть. Метою статті є систематизація основних теоретичних підходів до музичної екології та акустичної екології, а також вияв- лення їхнього значення для аналізу сучасних культурних і музичних практик. Розглянуто напрацювання в цьому напрямі зарубіжних дослідників А. С. Аллена, У. К. Арчера, С. Фелда, М. А. Харлей, Р. М. Шейфера, Дж. Т. Тіто- на, Б. Кіо та І. Коллінсона, а також вітчизняних науковців М. Романишина, О. Чепелик. Методологічною осно- вою дослідження є міждисциплінарний підхід, що поєднує музикознавчий аналіз, культурологічну та філософську рефлексію, методи sound studies й еко-критики. У роботі застосовано історико-теоретичний, компаративний та системний методи, що дозволяють розглядати музичну культуру як динамічну екосистему. Наукова новизна полягає у концептуальному узагальненні зарубіжних і вітчизняних підходів до музичної екології та в акцентуван- ні звукового ландшафту як ключового елемента формування екологічної свідомості в сучасній культурі. Запро- поновано трактування музики не лише як художнього феномена, а як екологічного чинника, здатного вплива- ти на психоемоційний і духовний стан людини. У висновках наголошено, що музична екологія постає важливим напрямом сучасного музикознавства, який відкриває нові перспективи для дослідження взаємодії людини, звуку та середовища. Музика розглядається як потужний носій духовних цінностей і засіб гармонізації звукового про- стору, що актуалізує необхідність подальших міждисциплінарних досліджень у цій галузі