ВІД СТРАЖДАННЯ ДО СТІЙКОСТІ: ДИТЯЧІ ПЕРСОНАЖІ У ВІЙСЬКОВИХ ФІЛЬМАХ І КІНОБОЙОВИКАХ ЯК ВІДОБРАЖЕННЯ СТРАТЕГІЙ ВИЖИВАННЯ - РИБАЛКО, Світлана; РУЖАНСЬКИЙ, Богдан (Fine Art and Culture Studies, 2025)
У статті порушується проблема еволюції та типології дитячих образів у світовому воєнному кінемато- графі в контексті стратегій виживання. Мета роботи полягає в аналізі еволюційного розвитку зображення дитячих персонажів у світовому військовому та екшн-кінематографі,у типології образів та соціокультурних чинників, які й зумовили конкретну імагологічну демонстрацію. Методологія дослідження побудована на поєд- нанні методів систематизації, типологізації, компаративного, імагологічного та контент-аналізу. Наукова новизна. Актуальність цієї роботи полягає в тому, що вона вперше в українському академічному дискурсі висвітлює зв’язок між художньою образністю при зображенні дитячих персонажів у військових фільмах та кінобойовиках, соціокультурними умовами під час створення конкретних кінокартин та психологічни- ми механізмами адаптації цих же ж героїв в умовах бойових дій з метою виявлення необхідних стратегій виживання. Розуміння подібного підходу дозволяє по-новому поглянути на роль світового кінематографа у формуванні сприйняття війни впродовж останніх десятиліть, починаючи з середини XX-ого століття й до сьогодення, як складного та багатовимірного явища, що виходить за межі традиційних батальних наративів і відображує саме гуманітарно-гуманістичну проблематику участі дітей у збройних конфлік- тах. Висновки. Аргументовано, що кінематограф висвітлює еволюційне різноманіття дитячих образів: від пасивного страждання до активної стійкості; від ізоляції до адаптації, або колективного опору. Дитячі образи в кінематографі відображають шлях від колективної травми до індивідуального відродження, підкреслюючи ціну війни для молодого покоління. Виявлено, що дитячий персонаж функціонує як потужна метонімія травми нації, інструмент критики дорослого світу та символ надії на відбудову. Таким чином, дитина у військовому кіно є не лише художнім інструментом, а й універсальним носієм культурної пам’яті, що формує усвідомлення цінності миру та необхідності захисту людяності. Перспективи подальших досліджень полягають у висвітленні образу дитини в умовах війни в українському кінематографі.