ІСТОРІОГРАФІЯ ТА МЕТОДОЛОГІЧНІ ПІДХОДИ ДО ВИВЧЕННЯ УКРАЇНСЬКОГО АРТ-РИНКУ - ТОРМАХОВА, Анастасія; АЛЕКСІЄНКО, Олена (Fine Art and Culture Studies, 2025)
Метою статті є систематизація та критичний аналіз історіографічних і методологічних підходів до вивчення українського арт-ринку як культурно-економічного феномену. Дослідження спрямоване на виявлення основних тенденцій розвитку наукових підходів – від мистецтвознавчих і культурологічних до економічних – з метою формування теоретичного підґрунтя для комплексного осмислення структури й динаміки українсько- го арт-ринку. Методологія дослідження базується на міждисциплінарному поєднанні історико-культурного, соціологічного, економічного та порівняльного аналізу. Застосовано принцип історизму, системний і структур- но-функціональний підходи, що дозволили простежити еволюцію арт-ринку України від пострадянських інсти- туційних трансформацій до етапу інтеграції у глобальний культурний простір. У роботі використано методи контент-аналізу, типологізації та історіографічного узагальнення для окреслення ключових наукових позицій (С. Давимука, Т. Міронової, Н. Павліченко, І. Абрамович, М. Бесаги та ін.). Наукова новизна полягає у здійсненій систематизації наявних досліджень українського арт-ринку та виокремленні чотирьох провідних методологіч- них підходів до його осмислення: економічного, соціологічного, культурологічного та менеджментно-техноло- гічного. У статті обґрунтовано необхідність синтезу цих напрямів для створення цілісної теоретичної моделі функціонування арт-ринку в контексті культурної економіки та постколоніальної модернізації. У висновках зазначено, що український арт-ринок є складним соціокультурним утворенням, у якому перетинаються мате- ріальні (економічні) та символічні (ціннісні, ідентифікаційні) виміри. Виявлено тенденцію до поступової інсти- туціоналізації через поєднання державних і приватних ініціатив, розширення міжнародних зв’язків і зростання ролі цифрових технологій. Подальші дослідження мають бути спрямовані на розробку уніфікованої методології аналізу українського арт-ринку, інтегрованої у світовий науковий дискурс