ОСОБЛИВОСТІ ФОРМУВАННЯ ВОКАЛЬНОГО ЗВУКУ У ВОКАЛІСТІВ-ПОЧАТКІВЦІВ - НАВРОТСЬКИЙ, Василь (Fine Art and Culture Studies, 2025)
У статті досліджуються особливості формування вокального звуку у вокалістів-початківців як одного з ключових чинників становлення вокально-виконавської майстерності. Розглянуто основні принципи звукоутворення на початковому етапі вокального розвитку, а також етапи роботи над постановкою голосу, спрямовані на досягнення природного, рівного та художньо виразного звучання. Акцентовано увагу на взаємозв’язку фізіологічних, акустичних і виконавських компонентів вокального звуку, що визначають його якість та стійкість. Метою статті є осмислення специфіки формування вокального звуку у вокалістів-початківців та виявлення умов, які сприяють розвитку повноцінного, технічно обґрунтованого й стилістично адекватного вокального звучання на ранньому етапі виконавського становлення. Методологічною основою дослідження є поєднання теоретичних і практичних методів, зокрема аналізу наукових і методичних джерел, узагальнення вокально-виконавського досвіду, порівняльного аналізу підходів до формування вокального звуку, а також спостереження за процесом вокальної роботи з початківцями. Наукова новизна дослідження полягає в узагальненні та теоретичному осмисленні багаторічного практичного досвіду роботи з вокалістами-початківцями, що дозволило конкретизувати особливості формування вокального звуку на ранньому етапі виконавського становлення. У роботі запропоновано авторське бачення процесу звукоутворення, сформоване на основі тривалої практики індивідуальної вокальної роботи, що поєднує технічні, слухові та художньо-інтерпретаційні аспекти. У висновках зазначено, що ефективне формування вокального звуку у вокалістів-початківців можливе за умови поєднання технічної доцільності, слухового контролю та художньої спрямованості виконавського процесу. Правильна робота на початковому етапі створює підґрунтя для подальшого розвитку індивідуальної вокальної манери та професійної стабільності голосу.