МУЗИЧНЕ МИСТЕЦТВО У ПРИЗМІ ДАВНЬОКИТАЙСЬКОЇ ФІЛОСОФСЬКОЇ ДУМКИ - ВАН, Яньсуй (Fine Art and Culture Studies, 2022)
У статті досліджено давньокитайські філософські концепції в проекції на музичне мистецтво. Розкрито основні естетичні погляди даосизму і конфуціанства на творчість, місце музики у житті і Всесвіті. Мета роботи – проаналізувати базові світоглядні константи китайської традиційної філософської думки на музичне мистецтво, виявити загальні положення та відмінності у трактуванні його функцій відносно природи і суспільства. Методологія дослідження є комплексною, зокрема використано методи: аналізу та синтезу, що дозволяє розглянути різні естетичні концепції та об’єднати отримані результати в єдине ціле; порівняння – спрямований на виявлення відмінностей у поглядах китайської філософської думки на музику; узагальнення – в результаті чого зроблено обґрунтовані й логічні висновки. Наукова новизна статті полягає у виявленні сутності китайських естетичних концепцій стосовно музичного мистецтва, з’ясуванні відмінностей основоположних філософських доктрин конфуціанства і даосизму у поглядах на музику. В роботі наголошено на дієвій (освітній, виховній) функції мистецтва в конфуціанстві, його значущості у соціальному і політичному житті. Акцентовано на конфуціанській концепції нейтралізму в мистецтві, яка є важливою основою вивчення китайської музики. Висвітлено естетичні положення конфуціанства, зафіксовані в розділі «Нотатки про музику» книги «Лі цзі». Виявлено, що даоська естетика репрезентує дещо інше ставлення до музики. В рамках цієї доктрини музичне мистецтво розуміється як бездієве, породжуване самою природою. Музичний звук трактується як щось всеосяж- не, що пронизує все навколо і втілюється у «Тянь Лай» (Небесному звучанні), до якого належать також «звуки землі» та «людські голоси». Такий звук створюється сам по собі, без будь-якої діяльності і його естетичні характеристики також є природними і самодостатніми. Це музика вільного самовираження, пряме втілення людських емоцій. У висновках наголошено, що філософія Дао та музичні думки Конфуція є широким полем для роздумів та досліджень, незамінним скарбом китайської культури. У сьогоднішньому, дедалі більш поширеному міжкультурному діалозі, китайська філософська думка є важливим джерелом розуміння музичної творчості Сходу, втілення художніх концепцій та ідей.