КОНТЕКСТУАЛЬНІ ТА СТИЛІСТИЧНІ ОЗНАКИ ПРОЯВУ ІДЕОЛОГІЧНИХ АСПЕКТІВ В УКРАЇНСЬКІЙ ХОРОВІЙ ТВОРЧОСТІ ПЕРІОДУ 1930-Х – 1941-ГО РОКІВ - Костюк, Наталія (Fine Art and Culture Studies, 2022)
Метою статті є висвітлення особливостей хорових творів, які були написані у 1930–1941-х роках, з позиції виявлення в них ідеологічних концептів та характеру їхньої діалогічності з тогочасними суспільно-культурними реаліями за врахування культурологічних та ідеологічних факторів на основі міждисциплінарного підходу. Методологія заснована на міждисциплінарному підході, який забезпечує продуктивність застосування методів мистецтвознавчої, текстологічної, культурологічної і статистичної сфер за врахування факторів інтертекстуальності і психології творчості. Для увиразнення дії ідеологічних механізмів у конкретних творах застосовано метод контекстуальних аналогій а також музикознавчий аналіз циклу «Два хори на тексти Ів. Франка» Б. Лятошинського. Наукова новизна дослідження полягає у виявленні в хорових творах (зокрема, у їх назвах) безпосередніх іде- ологічних концептів, а також стилістичних прийомів, завдяки яким досягається таке значення для окремих складових поетичних текстів. Пропонуються шляхи з῾ясування гіпотетично ймовірних мотивацій для посилення очевидних чи створення прихованих концептів і символів у композиторських інтерпретаціях. У висновках констатовано наявність в українській хоровій творчості 1930-х і перших років наступного деся- тиліття концептів, які використовувалися в ідеологічно різних умовах як глибинні рушії суспільної свідомості з метою залучення більшої чи меншої аудиторії до суспільно значимих тенденцій. Вказано на активізацію таких намірів у випадках святкування ювілеїв культурно-мистецьких діячів. Констатовано, що комплексність і послі- довність таких досліджень, збагачуючи загальні уявлення істотними нюансами, розумінням закономірностей і зумовленістю окремих випадків, дозволить показати важливі здобутки обраного періоду і їх значення для твор- чості наступних періодів.