КОНЦЕПЦІЯ ПРОГРАМНОГО МУЗИЧНОГО СПІВЗВУЧЧЯ СКРИПКОВИХ МІНІАТЮР В КОНТЕКСТІ НАРОДНОСТІ - РЯБІНІН, Олексій (Fine Art and Culture Studies, 2023)
Вивчення програмного музичного співзвуччя української скрипкової мініатюри, що представляє один із най- більш затребуваних жанрів не лише композиторської і виконавської творчості, але й у музично-педагогічній практиці, дослідження основних тенденцій її розвитку, композиційних ознак та багатовекторності сприйнят- тя, спрямованих на відтворення інтелектуальних та емоційних рефлексій, аргументують актуальність та сво- єчасність дослідження. До скрипкової мініатюри, що стала одним із основних направлень світової музичної практики протягом останніх двох століть, зайнявши стабільну позицію у сучасній системі музичних жанрів, звертались видатні майстри романтичного мистецтва, які черпали натхнення та образи саме в народності, витоках фольклоризму і національних особливостях та історичних моментах, що дала всьому світу українська культура, пізнання української особистості. В художньому процесі саме мініатюра, зокрема скрипкова, на нашу думку, заслуговує на особливу увагу, оскільки є своєрідною лабораторією композиторської творчості і виявляє чуйну й оперативну реакцію митців на зміни естетико-стильових векторів конкретного часу та пошуки й апро- бацію відповідної виразності. Інструментальний доробок української музики, визначений широким жанровим вектором різноманіття та багатством творчої прогресії та інтересів: це і тяжіння до класичної опори, де структури та особисте пояснення відчуття у музиці здобувають глибинного трактування, сприяючи джерельні тематики своєрідною настановою, це і сучасне бачення музичних інтерпретацій, інколи не зрозуміле суспільству. Визнання ролі української ідентичності, як парадигми смислоутворення, при перенесені на сучасний фундамент програмно-прогресивної музичної семантики сприяє глибокому розумінню сучасності та розкриттю духовності нації і розвитку майбутнього