МІЖ МИНУЛИМ ТА МАЙБУТНІМ: ПРО ХУДОЖНІ НОВАЦІЇ ЛУ СІНЯ (НА МАТЕРІАЛІ ЛІТЕРАТУРНОГО ПЕРШОДЖЕРЕЛА ОПЕРИ ШИ ГУАННАНЯ «ЖАЛЬ ЗА МИНУЛИМ») - СЯО, Хуівен (Fine Art and Culture Studies, 2023)
У статті аналізується творчість класика китайської літератури Лу Сіня – видатного письменника, публі- циста та суспільного діяча початку ХХ століття. Глибоке знання реалій свого часу виступає у творах Лу Сіня як найважливіший компонент мистецької свідомості. Центральну увагу приділено аналізу оповідання «Скорбота за минулим, або Записки Цзюаньшена» («Shang shi»), яке послужило літературною першоосновою для лібрето опери Ши Гуаннаня «Жаль за минулим» (1981). Авторами лібрето виступили драматурги Ван Цзян та Хан Вей. У роботі аргументується вибір теми, аналізується система художніх образів, соціально-історичний контекст, виявляються ключові стильові новації Лу Сіня-письменника. Наскрізною проблемою дослідження є проблема асиміляції західноєвропейського композиторського досвіду у творчості Ши Гуаннаня. В даному аспекті вивчаються суспільно-політичні та мистецькі тенденції останньої третини ХХ століття в китайській культурі; відтворюється панорама жанрових різновидів китайської опери 1980-х років; аналізується процес включення китайської камерної опери у світовий музичний простір. На матеріалі опери «Жаль за минулим» вивчаються специфічні тенденції розвитку китайського музичного театру 1980-х років на рівні сюжету, сценічного рішення, акторської гри, костюма, музичної мови, інструмен- тарію, вокальних технік. Зазначається, що головною особливістю опери «Жаль за минулим» є поєднання принци- пів західноєвропейської опери та національно забарвленої мелодики. Підкреслюється, що опера «Жаль за мину- лим», написана за часів політики «реформ і відкритості», має надзвичайно велике значення для історії оперного мистецтва Китаю. Особливу увагу у статті приділено аналізу документального боку життя та творчості Ші Гуаннаня. Незва- жаючи на те, що значення даного композитора в історії китайської музики оцінюється досить високо, а його вокальні твори й досі популярні у слухачів, не можна сказати, що творчість Ши Гуаннаня глибоко досліджена в китайському музикознавстві. Аналіз наукових робіт, присвячених композитору, розкриває ряд наявних у них протиріч, а також надмірну політизацію уявлень про життя та творчість композитора.