УКРАЇНСЬКА НАРОДНА ПСАЛЬМА ЯК РЕПРЕЗЕНТАНТ НАЦІОНАЛЬНОЇ КАРТИНИ СВІТУ - РОМАНЮК, Ірина; ЗІНЧЕНКО, Вікторія (Fine Art and Culture Studies, 2023)
Актуальність заявленої проблеми безпосередньо пов’язана з подіями в Україні 2022 року, що на новому витку історичного поступу ставлять питання збереження національної самоідентичності. У сучасній науці затребуваними стають дослідження онтологічних засад національної культури, знакових художніх феноменів. У статті розглядається сучасний стан наукової рефлексії жанру української народної псальми, його історичної рецепції. Метою наукової статті є досвід аналізу народної псальми як репрезентанта української картини світу (ширше – духовного виміру національної музичної культури). Обрана проблематика спрямована на увиразнення живильної сили генетичної пам’яті національної культури. Методологія дослідження заснована на поєднанні історико-генетичного, жанрового та стильового наукових підходів. Наукова новизна отриманих результатів дослідження пов’язана з обґрунтуванням методології жанрового аналізу як складової загального контексту української національної картини світу. Розглядається філогенез української народної псальми в просторі сакральної пісенної творчості (псалом, духовний вірш). Розмежовано онтологічну дистанцію між світським (народна псальма) і церковним (псалом) типами культури. Запропоновано жанрову типологію жанру народної псальми у послідовності структурно-стилістичних особливостей (сольний і багатоголосний різновиди). Підкреслено ментальні ознаки народної псальми, які доводять онтологічність мислення українського народу як цілісної «духовної одиниці» (О. Потебня): релігійність, кордоцентризм, самобутність картини світу (екос-етос-етнос). У Висновках розкривається сутність народної псальми як етнопсихологічного феномена, який концептуалізує історизм уявлень про українську національну картину світу в сучасному глобалізованому світі.