СПЕЦИФІКА ОСВІТНЬО-ПЕДАГОГІЧНИХ ПРИНЦИПІВ ГРИ НА ГІТАРІ У ПРАКТИЦІ ШТЕПАНА РАКА (ЧЕХІЯ) - СТРИЖИБОРОДА, Петро (Fine Art and Culture Studies, 2023)
У пропонованій статті розглянуто основні освітньо-педагогічні принципи відомого сучасного чеського гітариста українського походження Штепана Рака. Його багаторічний виконавський досвід та педагогічна практика у провідних навчальних закладах Європи (Фінляндія, Чехія), численні майстер-класи по цілому світу, різножанрова композиторська творчість дозволили сформувати авторську унікальну цілісну концепцію навчання гітарної гри для початківців та фахівців. Основу педагогічно-методичної творчості митця складає опора на навчальні традиції його вчителя Ш. Урбана. Наукову новизну і мету статті складає уведення до наукового обігу українського мистецтвознавства узагальнення методично-педагогічних принципів Ш. Рака (Чехія) у грі на гітарі. Основними методологічними підходами і методами дослідженнями виступають – історично-хронологічний, аналітичний, порівняльний. Філософсько-естетичний підхід у концепції Ш. Рака передбачає сприйняття гітари як інструмента для музичного висловлювання, комунікації зі слухачами, провідника у світ високого мистецтва. Методичний підхід враховує специфіку п’ятипальцевої методики звуковидобування, яка повинна застосовуватися з початкового етапу опанування інструмента, та формування навиків «економної» гри шляхом спостереження за рухами пальців у обох напрямах активації струни. Репертуарний підхід гітарної методики Ш. Рака враховує вікові, технічні, художньо-мистецькі, виховні завдання з урахуванням фізіологічних показників та музичних здібностей учня. Доповненням до навчально-методичної концепції Ш. Рака слугує й аналіз його творів для початкового навчання. Творчість для дітей у діяльності Ш. Рака займає окремий напрям, спрямований не лише для опанування інструмента в його звуковидобувних та штрихових позиціях, але й на осмислення засад інтерпретації музичного твору на гітарі, подолання сценічного хвилювання та набуття сценічного досвіду виконавства та інтерпретації. Висновки. Методично-педагогічні принципи Ш. Рака умовно можна розділити на декілька підходів: філософсько-естетичний, методичний, репертуарний. Кожен з підходів сприяє формуванню не лише конкретних виконавських навичок гітариста, але й реалізації виховних та аксіологічних завдань.