МОДЕРНІЗАЦІЯ ПРОФЕСІЙНОЇ ПІДГОТОВКИ МАЙБУТНІХ ФАХІВЦІВ ІНЖЕНЕРНИХ ВІЙСЬК В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ - РОДІКОВ, Володимир (Проблеми хімії та сталого розвитку, 2023)
Впровадження наукомістких технологій у військово-промисловий комплекс, модернізація Збройних сил України згідно зі стандартами НАТО супроводжуються реорганізацією військової освіти, що загострило кадрові проблеми. Потреба висококомпетентних фахівців інженерних військ збільшилася, оскільки для ефективної боротьби проти армії Росії необхідно створювати та обслуговувати техніку нового покоління. З урахуванням цього, у статті актуалізовано проблеми, пов’язані з необхідністю модернізації професійної підготовки майбутніх фахівців інженерних військ в умовах воєнного стану. Дослідження проведено за допомогою аналізу робіт вітчизняних науковців із проблем підготовки курсантів до професійної військово-інженерної діяльності. Встановлено, що ефективність підготовки майбутніх фахівців інженерних військ залежить від рівня оволодіння курсантами теорією та практикою організації та виконання завдань інженерного забезпечення службово-бойової діяльності. Окреслено напрями модернізації системи підготовки майбутніх фахівців інженерних військ: формування ефективної системи управління військовою освітою; підвищення якості освітнього процесу; забезпечення мережі та місткості військових навчальних закладів згідно з параметрами кадрового замовлення; вдосконалення нормативно-правового регулювання діяльності системи військової освіти; впровадження інноваційних технологій та пошук ефективних форм та методів навчання курсантів. Перспективами подальших досліджень є обґрунтування доцільності модернізації професійної підготовки майбутніх фахівців інженерних військ шляхом використання інноваційних інформаційних технологій, застосування новітніх технологій в організації та методиці навчання курсантів інженерної підготовки, у межах якої курсанти, використовуючи штучний інтелект, набувають знання, вміння та навички та оперативно приймають рішення у модельованій бойовій обстановці.