РОЛЬ І МІСЦЕ СУЧАСНИХ ІННОВАЦІЙНИХ ОСВІТНІХ ТЕХНОЛОГІЙ У ПІДГОТОВЦІ МАЙБУТНІХ ФАХІВЦІВ ІНЖЕНЕРНИХ ВІЙСЬК В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ - РОДІКОВ, Володимир (Проблеми хімії та сталого розвитку, 2024)
У статті акцентовано, що сучасна армія вимагає від закладів військової освіти застосування інноваційних освітніх технологій. Встановлено, що в умовах воєнного стану зменшено час на підготовку майбутніх фахівців інженерних військ, в межах якої курсанти повинні засвоїти великий обсяг інформації. Тому важливого значення набуває практичне відпрацювання ситуацій інженерного забезпечення згідно з тематикою занять. Ефективність підготовки майбутніх фахівців інженерних військ значною мірою визначається підготовленістю керівника заняття, доцільністю і ефективністю застосовування скомпонованих інноваційних форм та методів навчання, правильністю використання навчально-матеріальної бази. Узагальнено, що підвищення якості підготовки фахівців інженерних спеціальностей (на прикладі Об’єднаного навчально-тренувального центру «ПОДІЛЛЯ» Сил підтримки Збройних Сил України) нерозривно пов’язане з впровадженням інноваційних освітніх технологій, в основі яких є такі складники та заходи: навчальна електронна література, посібники та тестові завдання для навчання курсантів; єдина мережа електронних бібліотек, банків та баз даних; комплекс системотехнічних мережевих рішень, спеціального навчального інтерактивного інтерфейсу та інших засобів, що дають змогу використовувати Інтернет та формувати спеціальні мережі, щоб офіцери та курсанти могли ефективно професійно удосконалюватися; комплекс директивних документів, зокрема й ті, що відображені у наказах та організаційно-методичних вказівках щодо організації бойової та оперативної підготовки, у планах бойової та оперативної підготовки військ; розробка комп’ютерних моделей, симуляторів та тренажерів; формування єдиного інформаційного освітнього середовища. Підсумовано, що можливості сучасних освітніх технологій для підготовки майбутніх фахівців інженерних військ мають надзвичайно важливе місце та високий потенціал застосування у безпосередньому симбіозі з традиційними формами навчання.