МЕТОДОЛОГІЧНІ ПІДХОДИ ТА ЗАКОНОМІРНОСТІ ПІДГОТОВКИ МАЙБУТНІХ ФАХІВЦІВ ІНЖЕНЕРНИХ ВІЙСЬК ДО ПРОФЕСІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ - РОДІКОВ, Володимир (Проблеми хімії та сталого розвитку, 2024)
У статті визначено концептуальну основу науково-методичної педагогічної системи підготовки майбутніх фахівців інженерних військ до професійної діяльності в умовах воєнного стану. Підготовку майбутніх фахівців інженерних військ до професійної діяльності розглянуто як цілеспрямований процес освоєння військово-спеціальних знань, навичок, умінь та розвиток організаційно-вольових якостей, що дають змогу успішно виконувати обов’язки в межах здобутої військово-облікової спеціальності. Розкрито сутність загальнонаукових методологічних підходів, філософських принципів та специфічних закономірностей побудови педагогічної системи підготовки майбутніх фахівців інженерних військ до професійної діяльності в умовах воєнного стану. Обґрунтовано єдину методологічну систему, яка охоплює системний, компетентнісний, практико зорієнтований та особистісно зорієнтований методологічні підходи, та зорієнтовується на визначення цілей підготовки майбутніх фахівців інженерних військ до професійної діяльності і механізмів їхнього досягнення. Відображено специфічні закономірності, що зумовлюють взаємозалежність між цілями військової освіти та підготовки майбутніх фахівців інженерних військ в умовах воєнного стану; змістом цієї підготовки та результатами розвитку військової науки та воєнної техніки з їхньою проєкцією в військову науку та практику; мотивацією курсантів до активної навчально-пізнавальної діяльності та відповідністю підготовки майбутніх фахівців інженерних військ вимогам реальної службово-бойової діяльності; науково-обґрунтованою організацією та реалізацією підготовки майбутніх військових фахівців в умовах воєнного стану та сформованістю готовності майбутніх фахівців інженерних військ до професійної діяльності. Обґрунтовано, що розроблена методологічна основа дає змогу ґрунтовніше розглянути сутність педагогічної системи підготовки майбутніх фахівців інженерних військ до професійної діяльності в умовах воєнного стану та в подальшому обґрунтувати та розробити модель досліджуваного процесу із знаходженням шляхів її подальшої реалізації.