ФАЗОВІ РІВНОВАГИ У ПОЧЕТВІРНІЙ СИСТЕМІ La-Li-Ni-Ge ЗА ТЕМПЕРАТУРИ 400 °С - СТЕЦЬКІВ, Андрій; ПАВЛЮК, Володимир (Проблеми хімії та сталого розвитку, 2025)
У роботі за допомогою рентгенівського Х-променевого, фазового і структурного аналізів та енергодисперсійної Х-променевої спектроскопії проведено вивчення взаємодії компонентів у системі La-Li-Ni-Ge в області LaGeLiGeNiGeGe. Сплави отримували шляхом плавлення стехіометричних кількостей складових елементів, після чого відпалювали при температурі 400 °С на протязі 480 годин. Ідентифікацію, розрахунок та індексування дифрактограм, уточнення параметрів елементарних комірок виконували з використанням пакетів програм LАТСОN, POWDER CELL-2.3. та WinCSD. Визначення та уточнення кристалічної структури методом порошку виконували за допомогою програми FullPro. Для експериментального визначення кількості Літію було використано метод полуменевої фотометрії. Для встановлення фазового складу цілого ряду отриманих зразків почетвірної системи використано метод енерго-дисперсивної рентгенівської спектроскопії (EDX). У експериментально дослідженій ділянці вперше виявлено, що на перерізі між потрійними сполуками LaLiGe2 та LaNiGe2 спостерігаються обмежені тверді розчини заміщення складів LaLixNi1 - xGe2 (x = 0–0.31) (структурний тип СеNiSi2, символ Пірсона oS16, просторова група Cmcm, a = 0.4307–0.4309; b = 1.6905–1.6919; с = = 0.4237– 0.4239 нм) та LaLi1 - xNixGe2 (x = 0–0.32) (структурний тип CaLiSi2, символ Пірсона oP16, просторова група Pnma, a = 0.7851–0.7836; b = 0.4010–0.3997; с = 1.0884–1.0866 нм). На основі тернарної фази La2LiGe6 встановлено мінімальну розчинність Нікелю і відповідно утворення при цьому твердого розчину складу La2Li1 - xNixGe6 (x = 0–0.24) (структурний тип Pr2LiGe6, символ Пірсона oS18, просторова група Cmmm, a = 0.4187–0.4185; b = 2.1113–2.1110; с = 0.4391–0.4390 нм). Межі виявлених твердих розчинів було встановлено за графіками зміни об’єму елементарних комірок при заміщенні Літію на Нікель і навпаки. Підтверджено існування п’яти тернарних сполук (LaNiGe2, LaNiGe3, LaNi0.5Ge1.5, LaLiGe2, La2LiGe6). Тетрарні сполуки точкового складу у в області проведеного експерименту не утворюються.