ЕКОЛОГІЧНІ ЗАСАДИ УПРАВЛІННЯ ВОДНИМИ РЕСУРСАМИ МАЛИХ РІЧОК (НА ПРИКЛАДІ РІЧКИ ЖИДУВКА) - КАРАЇМ, Ольга; ДЖАМ, Олена; ЛАВРИНЮК, Зоряна (Проблеми хімії та сталого розвитку, 2023)
Управління водними ресурсами малих річок нині виступає стрижнем забезпечення якісного стану та раціонального використання їх вод. Оскільки малі річки під впливом хімізації виробництва, розорювання заплав, розвитку промисловості та розбудови міст зазнають значних змін, тому необхідним є постійний контроль якості екологічного стану їх поверхневих вод. Метою роботи є дослідження екологічних засад управління водними ресурсами р. Жидувка, зокрема здійснення комплексної оцінки якості поверхневих вод. У роботі здійснено екологічну оцінку якості поверхневих вод р. Жидувка за блоковими індексами: показників сольового складу, трофо-сапробіологічного складу та показників специфічних речовин токсичної дії. Відповідно до розрахованого значення комплексного екологічного індексу виділено класи і категорії якості поверхневих вод за ступенем їх забруднення. Визначені за цими показниками класи і категорії якості вод відображають природний стан водного об’єкта і ступінь антропогенного навантаження, тому є необхідними у процесі здійснення управління водними ресурсами, зокрема планування водоохоронної діяльності. За результатами дослідження встановлено, що комплексний екологічний індекс І Е для річки Жидувка упродовж 2018–2020 рр. знаходився в межах 2,7–3,5 й відповідав 2 та 3 категоріям якості, ІІ класу якості води, класу якості за станом «добрі», категорії якості за станом «добрі» та «дуже добрі», класу якості за ступенем чистоти «чисті», категорії якості за ступенем чистоти «досить чисті». З метою ефективного управління водними ресурсами річки Жидувка необхідним є постійний моніторинг якості її поверхневих вод та за потреби здійснення необхідних оптимізаційних заходів щодо покращення екологічного стану.