ОЦІНКА ЕВТРОФІКОВАНОСТІ ОЗЕРА ВЕЛИКЕ МЕТОДАМИ ДИСТАНЦІЙНОГО ЗОНДУВАННЯ ЗЕМЛІ - ФЕСЮК, Василь; НЕТРОБЧУК, Ірина; АЛЕКСІЙЧУК, Микола (Проблеми хімії та сталого розвитку, 2023)
Метою статті є визначення рівня евтрофікованості озера Велике для його раціонального використання та охорони. Для досягнення мети потрібно оцінити рівень евтрофікації озера, його динаміку, причини виникнення цього явища, запропонувати шляхи зменшення рівня евтрофікованості. Методологічною основою роботи є напрацювання українських та зарубіжних вчених у галузі лімнології, гідроекології, дистанційного зондування Землі. Застосовані методи: аналіз гідрометричних характеристик та гідрологічного режиму озера, геоекологічна оцінка стану водозбору озера, оцінка евтрофікації озера методами дистанційного зондування Землі. Наукова новизна роботи полягає у практичній імплементації методики оцінки рівня евтрофікації одного з типових озер Волинського Полісся, а саме, озера Велике. Висновки і перспективи досліджень. Гідроекологічний стан озера погіршується внаслідок антропогенного впливу. Особливо негативно впливає нераціональна структура використання земель водозбору (перевищення площ екологічно не стабільних ландшафтів над стабільними) і порушення санітарно-екологічних норм під час забудови прибережних зон. Тому поверхневий стік з водозбору забруднює озеро. Особливо небезпечним є забруднення біогенними речовинами. Збільшення їх концентрації у воді зумовлює евтрофікацію водойми. Рівень евтрофікації озера оцінено як не високий. Але навіть за такого рівня евтрофікації знижується якість води, погіршуються екологічні умови для живих організмів. Для поліпшення гідроекологічного стану необхідно зменшити надходження до озера біогенних речовин, поліпшити гідрологічний режим озера. збільшити аерацію води та реалізовувати заходи протидії потеплінню клімату.