СКРИНІНГ ПОТЕНЦІЙНИХ ІНГІБІТОРІВ РОСТУ CUCUMIS SATIVUS СЕРЕД ПОХІДНИХ (ІМІДАЗО[2,1-b][1,3]-ТІАЗИН-6-ІЛ)-1,2,3-ТРИАЗОЛО-5-КАРБОКСИЛАТІВ - СЛИВКА, Наталія; САЛІЄВА, Леся; КАДИКАЛО, Елла; ШАНДРУК, Роман; ПРИЙМАЧУК, Олександр; ЛУКАШЕВИЧ, Богдан; МАЗУРЕНКО, Ірина; ВОВК, Михайло (Проблеми хімії та сталого розвитку, 2023)
Робота присвячена дослідженню отриманих взаємодією 6-азидо-2,3-дифеніл-6,7-дигідро-5H-імідазо[2,1-b] [1,3]тіазину та 3-азидо-3,4-дигідро-2H-бенз[4,5]імідазо[2,1-b][1,3]тіазину з ацетиленкарбоксилатами відпо- відних алкіл 1-[(бензо)імідазо[2,1-b][1,3]тіазин-6-іл]-1Н-1,2,3-триазол-5-карбоксилатів та продукту їх гідро- лізу – 1-(2,3-дифеніл-6,7-дигідрo-5H-імідазо[2,1-b][1,3]тіазин-6-іл)-1H-1,2,3-триазол-5-карбонової кислоти на ріст регулюючу активність, оцінюючи вплив різних концентрацій даних речовин та їх будови на особливості раннього росту і розвитку рослинного організму Cucumis sativus на стадіях проростання насіння та формування проростків. За результатами проведеного експерименту встановлено, що перебіг фізіологічних процесів у рослинному організмі носить різноплановий характер. Однаковий результат характерний лише при замочування насіння Cucumis sativus в 0,01–0,001 % розчинах, де усі сполуки показали сильну інгібуючу дію, яка спричинила повну ембріональну загибель насіння. В цілому найвищою пригнічуючою дією володіє 1-(2,3-дифеніл-6,7-дигідрo-5H- імідазо[2,1-b][1,3]тіазин-6-іл)-1H-1,2,3-триазол-5-карбонова кислота 4а, інгібуюча дія якої характеризується зниженням показника маси і довжини проростка відповідно на 52,5 та 70,4% в порівнянні з контролем. Аналізуючи будову досліджуваних сполук, встановлено, що замісники Ме, Et, t-Bu в карбоксильній групі сприяють послабленню інгібуючої дії (імідазо[2,1-b][1,3]-тіазин-6-іл)-1,2,3-триазоло-5-карбоксилатів, а присутність двох фенільних груп у імідазольному фрагменті спричиняє посилення пригнічуючого ефекту на ріст і розвиток проростків Cucumis sativus.