ОЦІНКА СТАНУ АТМОСФЕРНОГО ПОВІТРЯ У МІСТІ МИКОЛАЄВІ - ГРИГОР’ЄВ, Костянтин (Проблеми хімії та сталого розвитку, 2023)
Стаття присвячена висвітленню результатів дослідження стану атмосферного повітря у м. Миколаєві шляхом вимірювань вмісту полютантів на стаціонарних постах державної системи моніторингу та на станціях індикативних вимірювань громадського моніторингу атмосферного повітря. Проаналізовано результати державної системи моніторингу атмосферного повітря у м. Миколаєві за полютантами: окис вуглецю (CO), пил, формальдегід (CH2O), фтористий водень (HF), двоокис азоту (NO2), окис азоту (NO), двоокис сірки (SO2) за період січень 2016 р. – липень 2021 р. Проаналізовано результати індикативних вимірювань СH2O; HF, РМ2,5, РМ10 в атмосферному повітрі м. Миколаєва у період 2021-2023 рр. за станцією індикативних вимірювань в районі Чорноморського національного університету імені Петра Могили та результати індикативних вимірювань СН2О у період: січень 2021 р. – лютий 2022 р. на 3 станціях індикативних вимірювань м. Миколаєва. Показано, що головною тенденцією впродовж року для багатьох полютантів атмосферного повітря є збільшення їхніх концентрацій у другій половині року та хронічне перевищення середньодобових гранично-допустимих значень для пилу, HF, NO2, CH2O. За розрахованими величинами індексу забруднення атмосферного повітря серед 7 полютантів, за якими ведеться державний моніторинг в м. Миколаєві, найбільше впливають на рівень забруднення атмосферного повітря міста: СО, СH2O – для яких цей індекс вищий 1, та HF, NO2 – для яких цей індекс є вищим 5. Визначено, що середньорічний темп зростання показника КІЗА становить 0,5 одиниць. Показано, що індикативні вимірювання об’ємних концентрацій полютантів в атмосферному повітрі м. Миколаєва свідчили про високі значення концентрацій у повітрі дрібнодисперсного пилу РМ10 (до 0,09 мг/м3) та підтверджують сталу тенденцію підвищених концентрацій формальдегіду (до 0,06 мг/м3), діоксиду азоту (до 0,05 мг/м3) у повітрі м. Миколаєва. Пітверджено, що при референтному рівні забруднення атмосферного повітря екологічний моніторинг потрібно організовувати з врахуванням індикативних вимірювань за допомогою компактних станцій.