ОЦІНКА ГІДРОХІМІЧНИХ ПОКАЗНИКІВ В АСПЕКТІ ЕКОЛОГІЧНОГО УПРАВЛІННЯ У БАСЕЙНІ РІЧКИ СТРИПА - КАРАЇМ, Ольга; КАРАЇМ, Володимир; ЛАВРИНЮК, Зоряна; БОЯРИН, Марія; ДЖАМ, Олена (Проблеми хімії та сталого розвитку, 2023)
Здійснення комплексної оцінки гідрохімічних показників є необхідним етапом у розробці стратегій екологічного управління водними ресурсами. Дані гідрохімічних досліджень дають можливість оцінити масштаби забруднення, визначити їх джерела та розробити ефективні заходи для відновлення та підтримки екологічно-стійкого стану водних об’єктів. Метою роботи є здійснення гідрохімічної оцінки поверхневих вод річки Стрипа в аспекті екологічного управління в її басейні. Дослідження проведено на основі методів гідрохімічного аналізу, узагальнення та систематизації, аналізу та синтезу, порівняння, абстрактно-логічного та послідовного. Встановлено, що середньорічні показники вмісту таких забруднюючих речовин як азот амонійний, нітрити, нітрати, фосфати, сульфати, хлориди знаходяться у межах норми і не мають значного впливу на води. Також відповідають вимогам показники БСК, розчинний кисень та зависі. Таких речовин як нафтопродукти, хром, мідь, цинк, свинець у воді річки не виявлено. Результати оцінки гідрохімічних показників води у річці Стрипа свідчать про низькі рівні забруднення внаслідок впливу людської діяльності і відсутність відхилень від нормативів якості. Однак скид відпрацьованих вод, навіть якщо вони очищені за стандартною схемою, призводить до значного погіршення води у річці в сучасних умовах. Це спричинює різке зниження якості води через втрату аеробних бактерій у річковому потоці, які відіграють ключову роль у природному очищенні води. У цьому аспекті, гідрохімічні дослідження є необхідною складовою екологічного управління басейном річки, надаючи важливу інформацію для ефективного моніторингу, виявлення джерел забруднення, управління змінами та забезпечення сталого використання водних ресурсів. Оцінка гідрохімічних показників виступає ключовим інструментом для збереження екологічної цілісності водних басейнів та забезпечення сталого розвитку.