ПОТЕНЦІАЛ ШТУЧНОГО ІНТЕЛЕКТУ В ПІДГОТОВЦІ МАЙБУТНІХ ФАХІВЦІВ СЕСТРИНСЬКОЇ СПРАВИ - ДЕМЯНЧУК, Михайло; ГАШИНСЬКА, Олена; ГОРСЬКА, Олена (Проблеми хімії та сталого розвитку, 2024)
Інформаційно-комунікаційні освітні технології відкривають нові можливості для розвитку пізнавальних здібностей студентів медичних академій, пам’яті, мислення, уяви, активізації їх творчої ініціативи. Використання штучного інтелекту у професійній підготовці майбутніх фахівців сестринської справи дозволяє студентам швидше та ефективніше засвоювати комунікативні, організаційні, управлінські навички, що стає все більш важливим в умовах глобалізації та міжнародної комунікації. Аналіз численних зарубіжних та вітчизняних досліджень у галузі навчальної аналітики дозволив виділити такі цільові напрями його використання у підготовці майбутніх фахівців сестринської справи: прогнозування поведінки/активності студентів у процесі навчання; проектування та розробка нових моделей та способів презентування знань у предметній галузі; дослідження взаємодії «викладач – студент» та/або «середовище навчання – студент»; вивчення самого феномена навчання та психології студентів – майбутніх фахівців сестринської справи. Вагомий потенціал мають технології штучного інтелекту в персоналізації навчання майбутніх фахівців сестринської справи. Значущою перевагою технологій штучного інтелекту в підготовці майбутніх фахівців сестринської справи є оцінювання стану сформованості компетентностей студентів. Використання штучного інтелекту, зокрема алгоритмів обробки природної мови, дозволяє автоматизувати аналіз та оцінку робіт студентів. Оцінювання великої кількості навчальних завдань, тестів, есе може бути рутинним завданням для викладачів. Подібні системи оцінювання включають модуль аналітики, за допомогою якого можна отримати необхідні дані про процес навчання і виявити найбільш складні для студентів теми і розглянути їх повторно. До найважливіших переваг технологій штучного інтелекту у професійній підготовці майбутніх фахівців сестринської справи доцільно віднести, зокрема: можливість організації персоналізованого навчання, забезпечення миттєвого зворотного зв’язку та доступ до великого обсягу даних. Водночас, виокремлено й недоліки цієї інновації: необхідність адаптації систем штучного інтелекту до специфіки медичної сфери та розвиток систем для формування складних умінь та навичок, а також виховання особистісних якостей майбутніх фахівців сестринської справи, таких як емпатія. Нині існує необхідність у забезпеченні співпраці між фахівцями у галузі освіти та розробниками технологій штучного інтелекту для більш ефективного використання штучного інтелекту у сфері освіти.