МОНІТОРИНГ ЕКОЛОГІЧНОГО СТАНУ ЛІСОВИХ РЕСУРСІВ ФІЛІЇ «РАФАЛІВСЬКЕ ЛІСОВЕ ГОСПОДАРСТВО» ДП «ЛІСИ УКРАЇНИ» - ДЖАМ, Олена; ДЯК, Тетяна; ГУЛАЙ, Любомир; КАРАЇМ, Ольга; ЛАВРИНЮК, Зоряна (Проблеми хімії та сталого розвитку, 2024)
Лісове господарство завжди відігравало важливу роль для розвитку регіонів. Лісові ресурси є одними з ключових природних ресурсів, що використовують для задоволення матеріальних, рекреаційних та культурних потреб. Ліси є важливим кліматичним елементом, живим фільтром нашої планети. Завдяки своїй екосистемі ліс напряму впливає на клімат, якість води, наявність чистого повітря, на захист ґрунтів та сільськогосподарських угідь. Збереження лісів спрямоване на забезпечення стабільності екологічних процесів в регіонах і оптимізацію порушених природних екосистем, на збереження генофонду рідкісних видів рослин і асоціацій, а також тваринного світу, на розвиток і вдосконалення рекреаційного використання територій. Наукoве дoслiдження структури теритoрiй та їх мiсця i рoлi у прирoднo-ресурснoму пoтенцiалi є важливим i витiкає з їх oсoбливoї цiннoстi як середoвищефoрмуючих та прирoдoвiдтвoрюючих прирoдних кoмплексiв, з висoким рiвнем ландшафтнoгo та бioлoгiчнoгo рiзнoманiття. Вирішити цю багатопланову проблему охорони навколишнього середовища можна тільки на основі довгострокового природоохоронного дослідження, вивчення кількісних і якісних змін в структурі природних екосистем та їх компонентів. У роботі проведено дослідження структури та екологічних параметрів лісового фонду Філії «Рафалівське лісове господарств» ДП «Ліси України», здійснено аналіз організації та ведення лісового господарства на території досліджуваного регіону, проведена оцінка відтворення та охорони лісів підприємства. Структуровані дані та динаміка основних статистичних характеристик господарської діяльності лісового господарства щодо раціонального використання та подальшого відтворення лісового фонду та лісових запасів, лісорозведення, збереження та підвищення їх санітарно-гігієнічних, захисних та естетичних функцій.