ІОННИЙ АСОЦІАТ БЕНДАЗОЛУ З МЕТИЛОВИМ ОРАНЖЕВИМ ТА ЙОГО АНАЛІТИЧНЕ ВИКОРИСТАННЯ - КОРМОШ, Жолт; ГОРБАТЮК, Наталiя; БОХАН, Юлія; КОРМОШ, Наталія; НЕДАЙБОРЩ, Наталія; ЛЮЛЬЧЕНКО, Людмила; ПІСКАЧ, Людмила (Проблеми хімії та сталого розвитку, 2025)
Показано, що бендазол (БЕН) із метиловим оранжевим (МO) утворює іонний асоціат (ІА), із осадженням яких виділені чисті сполуки та створено пластифіковані мембранні потенціометричні бендазол-чутливі іон-селективні електроди. Методом комп’ютерних розрахунків обґрунтовано можливість утворення ІА. Комп’ютерні розрахунки систем «МO- + БЕН+» проводили з використанням пакета програм «HyperChem 8.0» для різноманітних вихідних комбінацій розташування протиіонів (процедура «single point»). Геометричну оптимізацію іонів проводили методом молекулярної механіки MM+. Стандартну енергію утворення іонів та асоціату «БЕН+ + МO-» визначали напівемпіричним методом PM3. Різниця в теплоті утворення іонного асоціату і сумі енергій утворення катіона та аніона дорівнює 75,4 кДж/моль. Даний факт обґрунтовує вигідність утворення цільової сполуки. На основі одержаних ІА синтезовано пластифіковані мембрани та сконструйовано бендазол-чутливі іон-селективні електроди. На хіміко-аналітичні характеристики таких електродів впливає ряд факторів, зокрема, властивості пластифікаторів, вміст іонного асоціату в мембрані та ін. Кращі результати отримано при застосуванні трикрезилфосфату та динонілфталату. При використанні інших пластифікаторів отримано не зовсім задовільні результати. Найбільш імовірно це пов’язано з їх діелектричною проникністю та інших параметрів. При рН 2–5 кращі електроди показали задовільне функціонування. Стабільність потенціалу становить 2–3 мВ/добу та установлюється за 8–13 с. Робочий термін розроблених електродів прослідковується не менше чотирьох місяців. Розроблені бендазол-чутливі електроди показують надійні результати в присутності низки речовин та іонів. проявляють задовільну селективність по відношенню до цілої низки речовин та іонів. Для визначення бендазолу розроблена методика потенціометричного визначення, яка апробована при його визначенні у лікарських формах.