СКЛОУТВОРЕННЯ В СИСТЕМАХ GA2S3 – LA(PR)2S3 – AIY (AI – CU, AG; Y – CL, BR, I) ТА ВЛАСТИВОСТІ УТВОРЕНИХ СТЕКОЛ - КОЗАК, Валентина; ІВАЩЕНКО, Інна; ГАЛЯН, Володимир; ПІСКАЧ, Людмила; ОЛЕКСЕЮК, Іван (Проблеми хімії та сталого розвитку, 2022)
На основі результатів рентгенофазового аналізу встановлено межі областей склоутворення у квазіпотрійних системах протяжністю 2 мол.% CuI (система Ga2S3 – La1,8Pr0,2S3 – CuI) та 5 мол.% AgBr (система Ga2S3 – La2S3 – AgBr) усередину концентраційного трикутника. Максимальна температура синтезу становила 1370 К із подальшим гартуванням ампул у насичений водний розчин натрій хлориду з подрібненим льодом. За результатами ДТА визначені температурні характеристики стекол систем Ga2S3 – La1,8Pr0,2S3 – CuI, Ga2S3 – La2S3 – AgCl(Br, I): температури склування, кристалізації, плавлення та константа Грубі. Досліджені спектри оптичного поглинання стекол складів: 66-х мол.% Ga2S3 – 30 мол.% La2S3 – 4 мол.% AgCl – х мол.% Er2S3, х = 0; 1; 3 мол.%; 67-х мол.% Ga2S3 – 30 мол.% La2S3 – 3 мол.% AgI – х мол.% Er2S3, х = 0; 0,75; 1,5 мол.%, у діапазоні 400–1050 нм. Встановлено, що стекла є прозорими у видимому діапазоні та містять вузькі смуги поглинання в Ербійвмісних зразках. У зразках з AgCl інтенсивність максимумів поглинання вища, ніж з AgI, що пов’язано з переходом у збуджений стан більшої кількості іонів Ербію.