ІНДИКАТИВНІ ВИМІРЮВАННЯ ВМІСТУ ФОРМАЛЬДЕГІДУ В АТМОСФЕРНОМУ ПОВІТРІ М. МИКОЛАЄВА - СУХА, Наталія; ГРИГОР’ЄВА, Людмила; АЛЕКСЄЄВА, Анна (Проблеми хімії та сталого розвитку, 2022)
Стаття присвячена дослідженню можливості застосування індикативних вимірювань вмісту формальдегіду (СH2O) в атмосферному повітрі міст, які підвернені активним автотранспортним транзитним потокам. Автотранспорт – основний чинник підвищених рівнів формальдегіду в атмосферному повітрі таких міст. До цього ще додаються регіональні особливості, які впливають на збільшення вмісту і на процес розсіювання формальдегіду у приземному шарі атмосфери: це кліматично-метеорологічні умови, особливо влітку, коли поєднуються висока температура з відсутністю постійних вітрів; це наявність великого нерегульованого автотранспортного транзитного потоку крізь міста. В рамках імплементації положень Директиви 2008/50/ЕС у національне законодавство України необхідно запроваджувати екологічний моніторинг якості атмосферного повітря на підставі розширення фіксованих вимірювань за допомогою індикативних вимірювань показників якості повітря. У статті порушено питання узгодженості результатів індикативних і фіксованих вимірювань вмісту формальдегіду в атмосферному повітрі міст. Метою роботи виступали дослідження особливостей застосування індикативних вимірювань вмісту фор- мальдегіду в атмосферному повітрі у містах з інтенсивним автотранспортним потоком, на прикладі м. Мико- лаєва. Матеріалами дослідження виступали результати вимірювання вмісту формальдегіду в атмосферному повітрі міста за 7 станціями індикативних вимірювань в м. Миколаєві, а також результати визначення вмісту формальдегіду на 4 стаціонарних референтних постах моніторингу атмосферного повітря м. Миколаєва. Доведено, що у повітряному просторі м. Миколаєва наявне хронічне перевищення гранично-допустимих кон- центрацій формальдегіду як при здійсненні індикативних вимірювань, так і на стаціонарних постах моніторин- гу атмосферного повітря. Показано, що результати індикативних вимірювань вмісту формальдегіду в атмос- ферному повітрі перевищують у 1,5-1,6 рази відповідні величини при фіксованих вимірюваннях, а максимальні значення при фіксованих вимірюваннях перевищують в 1,6-1,8 разів максимальні значення при індикативних вимі- рюваннях. Обґрунтована необхідність калібрування станцій індикативних вимірювань відповідно до місцевих умов. Показана необхідність обов’язкового доповнення індикативними вимірюваннями екологічний моніторинг атмосферного повітря у містах з інтенсивними транспортними потоками.