ОСОБЛИВОСТІ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ У МАЙБУТНЬОГО ФАХІВЦЯ СОЦІАЛЬНОЇ СФЕРИ В УМОВАХ ВІЙНИ В УКРАЇНІ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/humanitas/2022.3.15

Ключові слова:

соціальна відповідальність, соціально-відповідальна поведінка, війна, особливості формування, соціальна сфера, майбутній фахівець, волонтерство

Анотація

У статті порушено проблему соціальної відповідальності особистості в умовах війни та ролі соціальноідповідальної поведінки у розв’язанні проблем, спричинених воєнними діями. Наголошено, що у період війни соціальна відповідальність відіграє визначальну роль у збереженні життя людей, боротьбі з ворогом та налагодженні життєдіяльності країни у цілому. Обґрунтовано ідею про те, що нові виклики, які постали перед Україною у зв’язку з відкритою повномасштабною агресією росії (захист життя та здоров’я громадян; соціальні допомога та підтримка внутрішньо переміщених осіб і біженців, які перебувають закордоном; робота з потерпілими від агресії ворога, що проживають на звільнених територіях; соціальна реабілітація учасників бойових дій і членів їх сімей; робота з людьми, які проживають на тимчасово окупованих територіях; відновлення пошкодженої та відбудова втраченої життєво важливої інфраструктури населених пунктів і ін.) потребують кваліфікованого відповідального втручання фахівців різних спеціальностей, у тому числі – соціальних працівників і соціальних педагогів. Автором запропоновано різні підходи до оптимізації формування соціальної відповідальності у студентів закладів вищої освіти в умовах війни (вивчення курсу «Соціальна відповідальність» та навчальних дисциплін, спрямованих на роботу з конкретними категоріями осіб, в межах яких розглядається соціально-відповідальна поведінка фахівця; виконання спеціальних завдань для індивідуальної навчально-дослідної роботи та практичної підготовки; організація позанавчальної (у тому числі, волотерської) діяльності). Особливу увагу приділено впливу на здобувачів освіти особистого прикладу їх найближчого оточення – студентів і викладачів з яскраво вираженою соціально-відповідальною поведінкою. Окреслено перспективи подальших досліджень в означеній сфері.

Посилання

Балакірєва О., Валькована О. Трансформація цінностей освіти. Український соціум. 2007. № 4 (21). С. 7–19.

Безпрозванна А. Формування соціальної відповідальності у студентів вищих навчальних закладів. URL: http://library.udpu.org.ua/library_files/stud_konferenzia/2012_1/visnuk_7.pdf

Грищук В. К. (2012). Соціальна відповідальність : навчальний посібник. Львівський університет внутрішніх справ. 152 с.

Кабусь Н. Д. Теоретичні і методичні засади підготовки майбутніх соціальних педагогів до сталого розвитку соціальних груп : дисертація на здобуття наукового ступеня доктора педагогічних наук за спеціальністю 13.00.04 «Теорія і методика професійної освіти». Харківський національний педагогічний університет імені Г. С. Сковороди, МОН України. 2018. Харків, 594 с.

Михнюк С. В. Методичні рекомендації з організації підготовки майбутніх соціальних працівників до педагогічної взаємодії у процесі вивчення фахових дисциплін. Київ : ЦП «Компринт», 2021.73 с.

Неперервна професійна підготовка фахівців в умовах формування спільного європейського освітнього простору : монографія / за редакцією С. П. Архипової, О. П. Лещинського. Черкаси : ЧНУ, 2020. 335 с.

Олексюк Н. С. (2014). Особливості соціального формування дитини у різні вікові періоди її розвитку. Людинознавчі студії : збірник наукових праць Дрогобицького держ. педагогічного ун-ту імені Івана Франка / ред. кол. Н. Скотна, (головний редактор), М. Чепіль (редактор розділу) та ін. Дрогобич : Видавничий відділ ДДПУ імені Івана Франка. Випуск 29. Педагогіка. С. 125–134.

Олексюк Н. Соціально-педагогічна робота з сім’ями військовослужбовців в умовах реформування Збройних Сил України : монографія. Київ : Видавничий дім «Слово», 2011. 304 с.

Охріменко О. О., Іванова Т. В. Соціальна відповідальність : навч. посіб. / Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут», 2015. 180 с.

Романова, Н. Ф. Роль студентських соціальних служб у вирішенні соціальних проблем в студентському середовищі. Український соціум. 2004. № 1. С. 32–37.

Скачкова Г. С. Особливості сучасної професійної підготовки соціальних працівників у вищих навчальних закладах. Вісник НТУУ «КПІ». Філософія. Психологія. Педагогіка. 2016. Випуск 3(48). С. 128–133.

Соціальна відповідальність: теорія і практика розвитку : монографія / за ред. А.М. Колота. К. : КНЕУ, 2012. 501 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-09-30

Як цитувати

ПІГОВСЬКИЙ, М. (2022). ОСОБЛИВОСТІ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ У МАЙБУТНЬОГО ФАХІВЦЯ СОЦІАЛЬНОЇ СФЕРИ В УМОВАХ ВІЙНИ В УКРАЇНІ. Ввічливість. Humanitas, (3), 112–117. https://doi.org/10.32782/humanitas/2022.3.15

Номер

Розділ

РОЗДІЛ 2 АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ СОЦІАЛЬНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ