ЕКСТРЕНА СОЦІАЛЬНА ДОПОМОГА ВНУТРІШНЬО ПЕРЕМІЩЕНИМ ОСОБАМ У ВОЄННИЙ ЧАС - ЛЯХ, Віктор (Ввічливість. Humanitas, 2023)
Від початку російсько-української війни гостро постало питання щодо місця тимчасового проживання для осіб, які втратили свої домівки та змушені були шукати прихисток й адаптуватися до нових соціокультурних умов, вимог, правил приймаючих громад. За даними Situation Reports, майже одинадцять мільйонів людей в Україні потребують невідкладної, термінової підтримки житлом й речами першої необхідності. Фонд Східна Європа від перших днів війни, залучаючи кошти міжнародних організацій, впроваджує проєкт «Шелтер», що спрямований на надання невідкладної допомоги внутрішньо переміщеним особам. Разом із партнерськими неурядовими організаціями Фонд облаштовує шелтери, надає продукти харчування, товари гігієни, соціально-психологічну підтримку тим, хто цього потребує. Шелтери, це простір, місце, середовище, де можна пожити певний час, отримати фахову допомогу міждисциплінарної команди та захист. Наразі існують різні типи шелтерів. У статті акцентовано увагу на шелтерах для внутрішньо переміщених осіб, котрі опинися у складній життєвій ситуації, та представлено систему таких установ в Україні. В умовах війни вагомою та актуальною проблемою є вимушене переселення сімей з дітьми, людей похилого віку, осіб з інвалідністю тощо із зони безпосередніх бойових дій до більш безпечних місць проживання. Незважаючи на способи евакуації, внутрішньо переміщені особи стикаються з певними проблемами та ризиками не лише під час переїзду, але й по прибуттю до місця призначення. У статті автором проаналізовано досвід створення та організації шелтерів Міжнародної благодійної організації «Фонд Східна Європа», яка від початку війни активно допомагає внутрішньо переміщеним особам, що постраждали від воєнних дій та залишилися без власного помешкання, визначено етапи адаптації внутрішньо переміщених осіб до нових умов соціального середовища, а також, які послуги можна отримати перебуваючи у шелтері.