СЕКСУАЛЬНА ОСВІТА ЯК СКЛАДОВА ЗДОРОВОГО СПОСОБУ ЖИТТЯ ПІДЛІТКІВ - СПІРІНА, Тетяна; ДАНИЛЕНКО, Альона (Ввічливість. Humanitas, 2023)
Здоровий спосіб життя є відображенням взаємозалежності здоров’я людини й способу її життя. Спосіб життя є взаємодією людини із соціальним середовищем, системою уявлень про морально-етичні цінності та орієнтири, стереотипи поведінки, впровадження стратегій, які ґрунтуються на адаптації до законів, правил, норм і традицій суспільства, умов життєдіяльності. Спосіб життя людини складається із рівня життя (міра задоволення матеріальних, культурних, духовних потреб), якості життя (комфорт у задоволенні людських потреб) та стилю життя (поведінкова особливість життя людини). Актуальність питання поліпшення та удосконалення здоров’я, складових здорового способу життя, можливостей його реалізації і засобів впливу зумовлено тим, що саме у підлітковому середовищі відбувається прийняття певних норм та моделей поведінки, примноження відповідних знань та умінь, усвідомлення потреб, проблем та мотивів, визначення морально-ціннісних орієнтацій, інтересів і уявлень. Сексуальну освіту сьогодні розглядають як комплекс знань про анатомію статевих органів людини й репродуктивне здоров’я, емоційні стосунки із сексуальним партнером або ж партнеркою, взаємна відповідальність за наслідки таких дій, планування сім’ї та контроль над народжуваністю, інші фактори та складові сексуальної поведінки людини. Проте для України питання сексуальної освіти є чутливою, а подекуди вразливою та замовчуваною темою, а надто, якщо мова стосується підлітків. У статті автори наголошують, що сексуальна освіта має сприяти формуванню необхідної системи знань щодо сексуальної сфери життя підлітків та бути спрямована на поінформованість підлітків про власне тіло й вікові особливості його функціонування, про фактори ризику, які спричиняють захворювання, що передаються статевим шляхом, засоби профілактики, місця, куди можна звернутися за консультацією у разі виникнення цієї проблемної ситуації; запобігання небажаній вагітності, щодо правил безпечної сексуальної поведінки і здорового способу життя.