РОЛЬ МІЖНАРОДНИХ ТА УКРАЇНСЬКИХ НЕУРЯДОВИХ ОРГАНІЗАЦІЙ У ПРОТИДІЇ СЕКСУАЛЬНОМУ НАСИЛЬСТВУ СТОСОВНО ДІТЕЙ - ШВЕД, Ольга; СПІРІНА, Тетяна (Ввічливість. Humanitas, 2023)
В різні часи багато країн піднімало проблему захисту дітей від сексуального насильства. В Україні також виявляли випадки різних видів сексуального насильства щодо дітей, таких як торгівля дітьми, використання дітей в порнографії та проституції, сексуальне розбещення та різні інші форми сексуального насильства й проводили певну роботу з протидії та захисту. Випадки сексуального насильства виявлялись як правоохоронними органами, так і громадськими організаціями, до яких звертались дорослі, щоб захистити дітей або ж самі діти. Під час війни тема сексуального насильства стала ще актуальнішою, оскільки діти та підлітки страждають тепер ще й від російських агресорів. Про це свідчать дані прокуратури і зібрані свідчення людей зі звільнених від агресора територій. Ми також не знаємо долю більше ніж 16000 тисяч дітей, яких вивезли до росії. Нажаль, є вірогідність того, що діти там стикаються із сексуальним насильством. Під час війни з’явилось поняття «сексуальне насильство, пов’язане з конфліктом» і стосується окремих або типових проявів практики зґвалтування, сексуального рабства, примус до проституції, примусової вагітності, насильницької стерилізації та інших форм сексуального насильства стосовно жінок, чоловіків, дівчат та хлопчиків. Громадські організації в багатьох країнах світу активно працюють з профілактики сексуального насильства та з дітьми – жертвами. В Україні під час війни кількість дітей-жертв сексуального насильства збільшилась, бо на територіях, які потрапили під окупацію, вони стали не лише свідками, але й жертвами зґвалтування, тобто в обох випадках жертвами. В даній статті розглянемо роль та діяльність громадських організацій в протидії сексуальному насильству щодо дітей, оскільки саме вони активно звертають увагу на цю проблему у суспільстві, громадах, державних інституціях, часто вони були і є адвокатами з вирішення проблем, написання нових законів або підзаконних актів. Але профілактичний напрямок у роботі неурядових організацій є одним з найбільш розвинутих, його реалізація забезпечується через проведення освітніх програм для дітей та дорослих, створення та розповсюдження соціальної реклами, інтерактивних занять.