ВПЛИВ ІНТЕГРАЦІЙНИХ ПРОЦЕСІВ НА СИСТЕМУ СОЦІАЛЬНОГО ЗАХИСТУ НАСЕЛЕННЯ - ДУБІНІНА, Яна (Ввічливість. Humanitas, 2023)
Проблематика модернізації суспільства через її міждисциплінарний характер дедалі більше привертає увагу наукової спільноти. Метою статті є аналіз стратегій соціального розвитку українського суспільства в умовах Європейської інтеграції, основних проблем та напрямів удосконалення системи надання соціальних послуг. У публікації визначено складові євроінтеграційної політики України та співвідносні з ними принципи сучасної соціальної роботи, які реалізуються з метою створення необхідних соціально-економічних умов для підвищення якості життя населення. Розроблені рекомендації щодо подальших кроків у реформуванні соціального сектору України, а саме оптимізації системи соціального захисту в Україні через: зміну стратегічних пріоритетів та ідеології здійснення соціального захисту, вдосконалення нормативно-правової бази та оптимізацію державної політики у сфері соціального захисту. Визначена міра наближеності реформованої системи України як у цілому, так і в розрізі окремих складових до системи соціального захисту і засад її функціонування у країнах із розвиненою ринковою економікою. Доведена перспективність системного реформування соціального сектору в Україні через зміну ідеології соціального захисту як системи управління соціальними ризиками, поєднання політики зайнятості та соціальних програм.