ОСНОВНІ НАПРЯМИ ПРОФІЛАКТИКИ СУЧАСНИХ ДЕСТРУКТИВНИХ МОЛОДІЖНИХ СУБКУЛЬТУРИНИХ РУХІВ СЕРЕД ЗДОБУВАЧІВ ОСВІТИ - ПЕЧЕРИЦЯ, Наталія; АНГОЛЕНКО, Валентина (Ввічливість. Humanitas, 2023)
У статті розкрито специфіку та особливості поширення сучасного деструктивного молодіжного субкультурного руху ПВК «Редан» на території України. Проаналізовано основні причини вступу молодого покоління до різноманітних рухів та субкультур з деструктивною поведінкою. Окреслено види осіб, що найчастіше вступають до деструктивних рухів. Охарактеризовані ознаки щодо приналежності до рухів ПВК «Редан» та «антиРедан». Визначено основні центри зборів цих субкультур та механізми утворення у віртуальному просторі. Виокремлюємо основні напрями профілактики деструктивних молодіжних субкультурних рухів серед здобувачів освіти, а саме: соціально-виховна робота із колективом здобувачів освіти; заходи превентивного напряму з батьками неповнолітніх або їх законними представниками; залучення до соціально-виховних заходів фахівців із зовнішніх соціальних інституцій, зокрема ювенальної превенції та служби у справах дітей, центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді тощо. У напрямі роботи з батьками визначено основні поради з профілактики вступу здобувачів освіти до деструктивних субкультурних рухів, угрупувань тощо. Окреслено перспективи подальшого дослідження у даному напрямі та особливостей профілактики деструктивних рухів серед здобувачів освіти.