МОДЕЛЬ НАДАННЯ ПСИХОСОЦІАЛЬНОЇ ПІДТРИМКИ ЖІНКАМ, ПОСТРАЖДАЛИМ ВІД ДОМАШНЬОГО НАСИЛЬСТВА, ГРОМАДСЬКИМИ ТА БЛАГОДІЙНИМИ ОРГАНІЗАЦІЯМИ - СКІПАЛЬСЬКА, Галина (Ввічливість. Humanitas, 2023)
У статті представлено модель надання психосоціальної підтримки жінкам, постраждалим від домашнього насильства, громадськими та благодійними організаціями, охарактеризовано основні її компоненти (клієнтоорієнтований компонент; змістовно-технологічний компонент; організаційно-фаховий компонент), наведено результати імплементації практичного впровадження. Від моменту повномасштабного вторгнення росії на територію України проблема насильства стала сьогоденною проблемою, з якою доводиться працювати великій кількості громадських та благодійних організацій. Аби здійснювати якісну роботу у сфері запобігання різним формам насильства, організації мають мати свій відпрацьований механізм, що допоможе забезпечити всі необхідні компоненти в межах своєї діяльності. Оскільки громадські та благодійні організації стали повноцінними надавачами соціальних послуг, то саме вони можуть бути тими, хто впроваджуватиме новий механізм роботи з жінками, постраждалими від домашнього насильства. Загалом запропонована модель може послугувати інструментом для реалізації питань захисту постраждалих осіб від домашнього насильства, насильства за ознакою статі, у тому числі, захисту жінок. Така модель дозволяє враховувати різні аспекти, що сприяють наданню якісних соціальних послуг, захищають інтереси жінки, дозволяють застосовувати інноваційні методи роботи, тим самим, забезпечуючи державним органам влади частину роботи з такими групами клієнтів. Запропонована модель надання психосоціальної підтримки жінкам, постраждалим від домашнього насильства, громадськими та благодійними організаціями є ефективною та перспективною в сфері соціальної роботи з жінками, постраждалими від домашнього насильства.