ДЕСТРУКТИВНІ КОНФЛІКТИ ЯК АКТУАЛЬНА ПРОБЛЕМА СУЧАСНОЇ УЧНІВСЬКОЇ МОЛОДІ - ХАРЬКІВСЬКА, Тетяна (Ввічливість. Humanitas, 2023)
На сьогоднішній день, соціальні зміни, які відбуваються всередині країни, пов’язані з повномасштабним вторгненням російських військ на територію України, обумовлюють поширення та збільшення конфліктних ситуацій в суспільстві. Захисту та підтримки потребує чи не кожен громадянин та громадянка України, але однією з найуразливіших категорій залишаються діти, а саме учнівська молодь, яка є здобувачами середньої та професійно-технічної освіти. Надзвичайно актуальною постає проблема деструктивних конфліктів з якими стикається учнівська молодь під час освітнього процесу. Соціально-економічна нестабільність, підвищення тривожність, постійний стрес та напруга, ведуть до дестабілізації та розвиток особистості та впливає на збільшення особистісних та міжособистісних конфліктів серед учнівської молоді. У статті актуалізовано сучасні проблеми учнівської молоді, які призводять до поширення явища деструктивних конфліктів в закладах освіти, розглянуто поняття конфлікту, особливості деструктивного та конструктивного конфліктів визначено типові ознаки конфліктної поведінки та їх чинники. Охарактеризовано ефективні методи роботи, спрямовані на профілактику деструктивних конфліктів серед учнівської молоді. Авторка статті дійшла висновку, що наразі є необхідність до впровадження профілактичних програм в заклади середньої та професійно-технічної освіти; формування знань, вмінь та навичок сучасної учнівської молоді до налагодження взаємодії, безконфліктного спілкування та вирішення конфліктів конструктивно. Вирішення означених проблем, актуалізує питання профілактики деструктивних конфліктів серед учнівської молоді та впровадження програм профілактики конфліктної поведінки.