СОЦІАЛЬНО-ПЕДАГОГІЧНА ПІДТРИМКА УКРАЇНСЬКИХ ДІТЕЙ-БІЖЕНЦІВ В ЧЕСЬКІЙ РЕСПУБЛІЦІ - ДУЛЯ, Аліна; МОЧАЛОВА, Каміла (Ввічливість. Humanitas, 2023)
Проблема адаптації та інтеграції дітей-біженців є наразі однією з найактуальніших у всьому світі. Організація соціально-педагогічної підтримки даної групи отримувачів соціальних послуг є однією з найбільш значущих, особливо на початковому етапі їх адаптації. У статті розкрито проблеми дітей-біженців. Визначено, що діти, які вимушені покинути свій дім, рідних та друзів і виїхати за кордон, стикаються з такими проблем як: психологічна травматизація, емоційний стрес, тривога, панічні атаки, дратівливість та/або агресивність, проблеми зі сном, дисоціація, порушення взаємовідносин та труднощі в налагодженні нового кола друзів, мовний барʼєр, труднощі в адаптації до нових умов життя та навчання за кордоном, подвійне навантаження з дистанційним навчанням в Україні, відсутність повноцінної уваги від батьків та інші. Авторами статті розкрито зміст соціально-педагогічної підтримки українських дітей-біженців у Чеській Республіці на прикладі організації та проведення денного дитячого табору. Програма денного дитячого табору для українських дітей була розроблена з метою соціальної адаптації та інтеграції дітей до нових умов життя в невідомому середовищі, покращення психоемоційного стану, зниження особистісного та ситуативного рівня тривожності, набуття почуття впевненості й захищеності, налагодження комунікації та дружніх відносин з однолітками. Програма була впроваджена в діяльність Сімейно-громадського центру «Халупка» (Rodinne a komunitni centrum Chaloupka).