СУЧАСНИЙ СТАН ЕКОНОМІЧНОГО НАСИЛЬСТВА НАД ДІТЬМИ У СІМ’Ї - КОРПАЧ, Надія; БАРТКІВ, Оксана (Ввічливість. Humanitas, 2023)
У статті йдеться про те,що економічне насильство є одним з видів домашнього насильства, яке спричинене економічною ситуацією в країні, нормами та ставленням суспільства до насильства. Зазначено, що домашнє насильство довгий час вважалось внутрішньосімейним, приватним, однак, на сьогодні дана проблема перестає бути табуйованою та розглядається і на рівні суспільства і держави. Водночас акцентується увага на Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу із цими явищами та прийнятому у 2017 році Законі України «Про запобігання та протидію домашньому насильству». Досліджено ознаки економічного насильства над дітьми у сім’ї та розкрито його наслідки, серед яких погіршення психологічного стану особистості; ізоляція через обмеження в грошах та неможливість вийти з кола насильства; сором’язливість через старий одяг тощо. У процесі проведеного дослідження щодо сучасного стану економічного насильства над дітьми у сім’ї встановлено, що під економічним насильством школярі розуміють обмеження дітей і в кишенькових грошах і в коштах взагалі; обмеження канцелярським приладдям, необхідним для навчання; умисне позбавлення житла, їжі, одягу, іншого майна, документів або можливості користуватися ними тощо. Більша половина дітей (54,2%) зазначили, що вони не відчували на собі такого виду насильства, однак 25,2 респондентів наголосили на недостатності кишенькових грошей, 20,8% наголосили, що інколи батьки їх виганяли з дому за непослух, не купували необхідні речі, умисне позбавляли житла, їжі, одягу, коштів, документів, а це свідчить про те, що означена нами проблема існує. Не знають діти також до кого звернутися у разі відчуття проявів насильства над собою. Окреслене вимагає цілеспрямованої соціальної профілактики цього виду насильства та визначення шляхів, які б мінімізували причини виникнення та попередження економічного насильства над дітьми у сім’ї.