СОЦІАЛЬНА ПРОФІЛАКТИКА НАСИЛЬСТВА ЩОДО ДІТЕЙ У СІМ’Ї - СПІРІНА, Тетяна; НЕСТЕРЕНКО, Сніжана (Ввічливість. Humanitas, 2023)
На жаль насильство у сім’ї досить розповсюджене, незалежно від соціального статусу, фінансових можливостей, соціокультурних, економічних, політичних аспектів, сексуальної орієнтації. Дуже багато дітей, потерпаючи від насильства у сім’ї, навіть не знають, що кривдник порушує закон. Важливо вміти розпізнати насильство, а найголовніше знати, як від нього захиститися. Насильство в сім’ї щодо дітей від інших агресивних актів відрізняється тим, що це не є поодиноким випадком, ці дії повторюються регулярно та систематично. Більше того, ці діяння здійснюються у взаємовідносинах між близькими людьми (батьки й діти, інші родичі та дітьми). Насильство в сім’ї може мати різні види і форми, але наслідки насильства в сім’ї для дитини завжди несуть в собі серйозні збитки для здоров’я і розвитку дитини. У статті автори визначають типи насильства у сім’ї щодо дітей й наголошують на таких видах сімейного насильства щодо дітей, як от: фізичне, сексуальне, економічне, психологічне та окреслюють особливості первинної профілактики насильства у сім’ї, зазначаються наближені та віддалені наслідки насильства у сім’ї щодо дітей. Досить складно провести чітку межу між формами насильства в сім’ї щодо дітей. Наприклад, одні науковці відносять позбавлення сну до психологічного насильства, інші дослідники наголошують на фізичному. Зазначено, що насильство у сім’ї щодо дітей може проявлятися через нанесення тілесних ушкоджень; сексуальні дії; погрози, залякування; економічну залежність. Всі перераховані види поведінки можуть існувати в будь- якому поєднанні та проявлятися епізодично, постійно, протягом певного часу. Причинами прояву насильства в українських родинах є: психологічні чинники (психічні розлади, високий рівень агресії, власний негативний досвід дитинства, низька самооцінка осіб); соціальні чинники (стереотипність уявлень про ролі в сім’ї та виховання дітей, високий рівень алкоголізації населення, поширення наркоманії): економічні чинники (зниження рівня життя значної частини населення, безробіття, соціально-побутова невлаштованість).