ФОРМУВАННЯ ЗДОРОВ’ЯЗБЕРЕЖУВАЛЬНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ ДІТЕЙ У РЕАЛІЗАЦІЇ ТЕХНОЛОГІЇ СОЦІАЛЬНОГО ВИХОВАННЯ ОСОБИСТОСТІ «ВЧИМОСЯ ЖИТИ РАЗОМ» - СУШИК, Наталія (Ввічливість. Humanitas, 2023)
У статті визначені сутність, структура, зміст, етапи формування здоров’язбережувальної компетентності, обґрунтовані особливості технології соціального виховання «Вчимося жити разом» дітей молодшого шкільного, підліткового, юнацького віку: 1) цілеспрямована; 2) модульна; 3) групова; 4) інтерактивна. Мета дослідження – обґрунтувати об’єкт, суб’єкт, мету, завдання, структуру, зміст, форми, методи, тривалість, умови ефективної реалізації технології соціального виховання дітей «Вчимося жити разом». Об’єктом технології є діти молодшого шкільного, підліткового, юнацького віку. Суб’єктами реалізації технології є соціальні педагоги, педагоги закладів загальної середньої освіти, фахівці із соціальної роботи. Мета та завдання технології, спрямована на розвиток, формування інтегрованої сукупності компетентностей (здоров’язбережувальної, життєвої, комунікативної, правової, соціальної) дітей молодшого шкільного, підліткового, юнацького віку. Структура та зміст технології складається з п’яти модулів: 1) «Здоров’я людини»; 2) «Фізична складова здоров’я»; 3) «Психічна складова здоров’я»; 4) «Духовна складова здоров’я»; 5) «Соціальна складова здоров’я». Форми реалізації технології – тренінг, тренінгові заняття. Методи реалізації технології: бесіда, інтерактивна презентація, інформаційне повідомлення, демонстрація відео, мозковий штурм, дискусія, дебати, метод вправ, робота в групах, кейс-метод, проективне малювання. Тривалість реалізації технології передбачає проведення занять тренінгу упродовж року: 1) для учнів 1–4 класів (дітей молодшого шкільного віку) 28 годин; 2) для учнів 5–9 класів (дітей підліткового віку) 38 годин; 3) для учнів 10 (11) класів (дітей юнацького віку) 5 годин. У статті визначено вісім умов ефективної реалізації технології соціального виховання дітей «Вчимося жити разом».