ІННОВАЦІЙНІ ПІДХОДИ В РОБОТІ З ОСОБАМИ, ПОСТРАЖДАЛИМИ ВІД ДОМАШНЬОГО НАСИЛЬСТВА ТА НАСИЛЬСТВА ЗА ОЗНАКОЮ СТАТІ - ЦВЄТКОВА, Наталія (Ввічливість. Humanitas, 2023)
У статті розглядаються інноваційні підходи в соціальній роботі з особами, постраждалими від домашнього насильства та насильства за ознакою статі. Досліджуються зміни, які відбулись в Україні за останні 6 років та розвиток спеціалізованих послуг для людей, які потребують соціально-психологічної допомоги. З’ясовано, що робота у сфері запобігання та протидії домашньому насильству та насильству за ознакою статі, яка спрямована на захист прав та інтересів наших громадян з кожним роком розвивається та вдосконалюється. На основі аналізу національного законодавства розкрито зміст понять домашнього насильства, насильства за ознакою статі, поняття дитини, яка постраждала від насильства за ознакою статі. Розкрито зміст діяльності та охарактеризовано функції спеціалізованих служб підтримки постраждалих осіб. Обгрунтовано висновок про те, що сукупність створених спеціалізованих служб підтримки для постраждалих сприяє якісному наданню населенню в громадах послуг з різноманітними індивідуальними та інноваційними підходами в соціальній роботі. Проаналізовано нормативно-правові документи та звіти Національної соціальної сервісної служби України щодо створення спеціалізованих служб підтримки та встановлено, що Україна чітко впроваджує цілі Стамбульської Конвенції.